Dokumenti CIA dokazuju da su Amerikanci pomagali Sadamu Huseinu dok je napadao Iran bojnim otrovima

Vlada SAD možda razmišlja o vojnom odgovoru na hemijske napade nedaleko od Damaska. Ali prethodna generacija američkih oficira i obaveštajaca znala je i nije ništa učinila da spreči seriju napada bojnim otrovima koji nadmašuju bilo šta viđeno u Siriji, piše Forin polisi.

Tokom 1988. godine, poslednjih dana iračko-iranskog rata, SAD su, preko satelitskih snimaka, došle do podataka da će Iran strateški napredovati tako što će iskoristiti rupu u iračkoj odbrani. Američki obaveštajci otkrili su položaje iranskih trupa Iračanima svesni činjenice da će ih snage Sadama Huseina napasti hemijskim oružjem, između ostalog i sarinom, smrtonosnim nervnim gasom.

Obaveštajni podaci su uključivali fotografije i mape pokreta iranskih snaga, lokacije na kojima su se nalazila iranska logistika i detalje o protivvazdušnoj odbrani. Iračani su upotrebili sarin u četiri napada početkom 1988. godine, a ti napadi su se oslanjali na američke satelitske snimke, mape i ostale obaveštajne podatke.

Napadi su pomogli da se tok rata okrene na iračku stranu i prisili Iran da sedne za pregovarački sto, čime je politika pomoći iračkoj pobedi doživela uspeh.

Istovremeno, to su bili poslednji u nizu napada hemijskim oružjem koji su trajali nekoliko godina i za koje je znala Reganova administracija.

Američki zvaničnici su dugo negirali da su okretali glavu od iračkih hemijskih napada, tvrdeći da vlada Sadama Huseina nikada nije najavljivala da će upotrebiti takvo oružje. Ali izjave penzionisanog vazduhoplovnog pukovnika Rika Frankonea, koji je bio vojni ataše u Iraku tokom tih napada, navode na drugačiji zaključak.

"Iračani nam nikada nisu rekli da nameravaju da koriste bojne otrove. Nisu ni morali, jer smo to već znali", rekao je Frankone Forin polisiju.

Prema nedavno objavljenim dokumentima Centralne obaveštajne agencije i intervjuu sa bivšim obaveštajcima poput Frankonea, Sjedinjene Države su imale čvrste dokaze o iračkim napadima hemijskim oružjem još od 1983. godine.

U to vreme, Iran je javno upozoravao na napade hemijskim oružjem i sastavljao je dokumentaciju kako bi to predočio Ujedinjenim nacijama. Tim izveštajima nedostajali su dokazi o umešanosti Iraka, koji su bili deo tajnih dokumenata slanih na adrese najviših zvaničnika američkih obaveštajnih službi.

CIA je odbila da komentariše ove navode.

Suprotno tekućoj raspravi treba li Amerika da interveniše kako bi se zaustavili navodni sirijski napadi hemijskim oružjem, Vašington je pre tri decenije ostao ravnodušan na činjenicu da je Sadam Husein naširoko koristio hemijsko oružje protiv neprijatelja, ali i protiv sopstvenog naroda.

Reganova administracija je odlučila da je bolje dozvoliti nastavak tih napada ukoliko preokrenu tok rata. Čak iako bi bili otkriveni, CIA je smatrala da bi mogla da kontroliše međunarodne osude i bes.

Iz dostupnih dokumenata se može zaključiti da je CIA tvrdila da Iran ne može da dođe u posed čvrstih dokaza o upotrebi hemijskog oružja – iako ih je ta agencija posedovala. CIA je takođe podsetila da je Sovjetski Savez koristio hemijsko naoružanje u Avganistanu, bez značajnijih posledica.

I ranije je pisano o pomoći američkih obaveštajaca Iračanima u vreme kada su zvaničnici SAD smatrali da bi Sadam Husein mogao upotrebiti hemijsko naoružanje. Dokumenti Centralne obaveštajne agencije, koji su se nalazili među gomilom deklasifikovanog materijala u kombinaciji sa izjavama bivših zvaničnika obaveštajnih službi, bacaju novo svetlo na dubinu američkog učešća u napadima bojnim otrovima.

Pokazuju da su najviši zvaničnici SAD bili redovno obaveštavani o obimu napada nervnim bojnim otrovima i imaju jednaku snagu kao zvanično priznanje o saučesništvu u nekim od najužasnijih napada hemijskim oružjem u istoriji.

Najviši zvaničnici Centralne obaveštajne agencije, uključujući direktora Vilijema Kejsija, bliskog prijatelja Ronalda Regana, bili su upoznati sa lokacijama na kojima je proizvedeno iračko hemijsko oružje. Znali su da Bagdad očajnički pokušava da proizvede količinu bojnih otrova koja bi zadovoljila potrebe na ratištu, da nabavlja italijansku opremu kako bi ubrzao proizvodnju granata i bombi sa bojnim otrovima, te da bi Irak to oružje mogao da upotrebi protiv Irana i civila.

Zvaničnici su, takođe, bili upozoreni da bi Iran mogao da pokrene talas napada protiv američkih interesa na Bliskom istoku, uključujući terorističke napade ukoliko dođe do zaključka da su Sjedinjene Države umešane u napade hemijskim naoružanjem.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво