Vraća se leto, danas sunčano i toplo – oprez: ekstremno visok nivo UV zračenja

Vreme će danas biti sunčano, toplo i bez padavina. Najniža dnevna temperatura između 8 i 16, a najviša 31 stepen. U skoro svim delovima Srbije danas će vrednost UV zračenja biti vrlo visoka do ekstremno visoka, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom čitavog dana biće sunčano i toplo u svim delovima Srbije. Temperatura se neće spuštati ispod osam stepeni, a tokom najtoplijeg dela dana dostizaće i 31 stepen. Duvaće slab istočni i jugoistočni vetar.

U petak će biti sunčano i toplije. U subotu veći deo dana pretežno sunčano, a posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje se retka pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom.

Najviša temperatura u većini mesta od 32 do 34 stepena.

U toku noći ka nedelji, u nedelju ujutro i pre podne jače naoblačenje i zahlađenje, za desetak stepeni, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i jakim severozapadnim vetrom. 

U nedelju posle podne i uveče prestanak padavina, postepeno razvedravanje i slabljenje vetra. 

Od ponedeljka pretežno sunčano i do kraja perioda postepeno toplije. 

Visok nivo UV zračenja obavezna zaštita

U skoro svim delovima Srbije danas će vrednost UV zračenja biti vrlo visoka do ekstremno visoka, prognoze su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na skali od 0 do 11 plus, UV zračenje je danas u većini mesta 8, 9, 10, 11 – u kategoriji vrlo visokih i ekstremno visokih zračenja.

Vrlo visok UV indeks danas imaju, između ostalih, Beograd, Valjevo, Sjenica, Sombor, Novi Sad, Palić, Loznica, Leskovac, dok će ekstremno visok nivo UV zračenja biti na Kopaoniku.

Mnogi su se obradovali ovoj pojavi jer lekari kažu da visok nivo UV zračenja uništava koronavirus. Međutim, treba biti oprezan jer ultraljubičasto zračenje šteti koži. Dugi rukavi, šeširi, naočare za sunce, ali i zaštitne kreme neophodni su ovih dana kako biste se adekvatno zaštitili od sunca. 

Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma – karcinoma kože.

Dermatolog Nevenka Dokmanović kaže da je za kožu, osim UV-A, UV-B zračenja, naročito štetno infracrveno zračenje (IR-A), koje prodire kroz sve slojeve kože i tako utiče na strukture potkožnog tkiva.

"Infracrveni zraci oštećuju neke od najvažnijih ćelija naše kože. Na prvom mestu fibroblasti, ćelije odgovorne za proizvodnju kolagena i elastina, supstanci koje daju mladost, jedrinu, čvrstinu i lepotu koži. Ove ćelije aktivno učestvuju i u procesu zarastanja rana i svih regenerativnih procesa koji se svakodnevno odvijaju", objašnjava Dokmanovićeva za Tanjug.

Zašita od šetnog sunčevog zračenja najvažija je kod dece i o tome roditelji treba posebno da vode računa.

Dr Goran Vukomanović, pedijatar u Univerzitetskoj dečje klinici u Tiršvoj, ističe da deca ukoliko nisu adekvatno zaštićna tokom dugotrajnog boravka napolju, mogu dobiti opekotine. Navodi da je naučno dokazano da opekotine od sunca u dečjem uzrastu, višestruko povećavaju šanse za dobijanje karcinoma kože u odraslom dobu.

Sunčevi zraci su najjači u periodu od 11 do 16 sati pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. 

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво