Potvrđen slučaj novog gripa i u Somboru

Registrovan virus novog gripa i kod devojčice stare četiri godine u Somboru. Njeno stanje je stabilno, potvrđeno je u pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo. Stanje Beograđanina obolelog od novog gripa takođe je stabilno i ne očekuje se pogoršanje, izjavio je za RTS dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević potvrdio je da je registrovan drugi slučaj novog gripa H1N1 u Srbiji, kod četvorogodišnje devojčice u Somboru.

"Na Institutu za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' danas je potvrđen drugi slučaj oboljevanja od novog gripa H1N1 kod devojčice u Somboru", rekao je Milosavljević dodavši da je obolela smeštena na infektivnom odeljenju Klinike u Somboru.

Prema rečima ministra Milosavljevića, devojčica je 22. juna, preko Abu Dabija i Frankfurta, doputovala iz Melburna gde je boravila sa majkom.

"Zdravstveno stanje devojčice je stabilno, a epidemiološka ispitivanja su u toku", objasnio je Milosavljević.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri rekao je da se radi o devočici koja je australijski državljanin.

Devojčica je u sredu dobila povišenu temperaturu, višu od 39 stepeni, kašalj i crvenilo grla.

S obzirom na to da su doputovale iz Australije, koja je peta država u svetu po broju obolelih od novog gripa, majka je devojčicu ubrzo nakon pojave simptoma odvela kod pedijatra.

Čengeri je naglasio da je zbog prvog slučaja novog gripa u Somboru 13 osoba pod stalnim medicinskim nadzorom. Reč o osobama koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelom devojčicom.

"Na svu sreću dete je odmah izolovano i nije bilo u kontaktu sa širom okolinom. Devojčica je pod stalnim nadzorom, prima terapiju antiviralnih lekova, bolje je i više nema temperaturu, što ne znači i da je izlečena", rekao je Čengeri.

Prema njegovim rečima, majka obolele devojčice oseća se dobro i nema simptome novog gripa.

Vojvođanski sekretar za zdravstvo naveo je da nema mesta panici i pozvao građane Sombora da obrate pažnju na opštu higijenu.

Stanje dvadestdevetogodišnjeg mladića, obolelog od novog gripa, koji je juče smešten na Infektivnu kliniku, za sada je stabilno, potvrdio je za Jutarnji program RTS-a doktor Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.

Oboleli je u izolaciji, leči se od upale pluća, i ne očekuje se pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

Mladić je doputovao iz Argentine, preko Zagreba. Dve osobe koje su sa njim kolima stigle iz Zagreba stavljene su pod epidemiološki nadzor i njihovo zdravstveno stanje se prati.

Ministar Milosavljević je rekao da je Srbija spremna za ovakve situacije: "Nema zaista razloga za paniku. Mi nastvaljamo svoje aktivnosti u skladu sa svim planovima, koje je koordinaciono telo Vlade u situaciji da primenjuje. Srbija nije manje spremna nego neke druge zemlje".

Epidemiolozi kažu da se već mesec dana prati situacija i da se virus novog gripa očekivao i ranije.

Doktor Predrag Kon rekao je da u ovoj situaciji sve sumnjive slučajeve treba ispitati: "Kasnije ćemo poruke menjati i tada neće biti logično svima reći da idu kod lekara zbog povišene temperature. Kad to postane masovno, postojaće mogućnost da se razboljevaju drugi koji dolaze kod lekara kao potpuno zdravi. Tada će morati da se potpuno odvoje ulazi."

Eventualno veliki talas tog virusa može se očekivati tek na zimu.

Spremni za posledice prisutnosti virusa novog gripa

Vlada Srbije je u potupnosti spremna za eventualne posledice prisutnosti virusa novog gripa H1N1 na teritoriji Srbije, istakao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković nakon završetka današnje sednice Vlade. 

Da je neko u Srbiji oboleo od novog gripa, može da potvrdi samo Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" i to u roku od 24 časa.

Sumnjivim slučajevima, uzima se bris iz grla i nosa, a potom šalje na Institut na dalju analizu.

"Prethodno se obično najave ti brisevi. U našim laboratorijama sledi proces obrade uzorka, zatim ekstrakcija nukleinskih kiselina virusa i krajnji test je PCR kada govorimo o svinjskom gripu", objasnila je doktorka Jasminka Nedeljković sa Instituta "Torlak".

U prvo vreme, zbog dalje analize svi pozitivni uzorci slaće se laboratoriji u Londonu.

"Oni rade detaljnije genetske analize, a glavni cilj je vakcina. Od svih tih uzoraka, dobijenih iz celoga sveta, odabraće sojeve koje će uključiti u vakcinalnu komponentu", istakla je doktorka Nedeljković.

Nekoliko dana pre prvog slučaja u Srbiji, na "Torlaku" je potvrđeno i da je mladić iz Crne gore zaražen novim virusom.

I ostale zemlje iz regiona, ovom Institutu povremeno šalju uzorke na analizu.

Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" jedan je od 6 svetskih instituta koji ima sertifikat od SZO da može da čuva i distribuira vakcine.

Od 193 članice te organizacije čak 70 institucija konkurisalo je za dobijanje pomenutog serifikata.

U svetu je registrovano gotovo 56.000 obolelih od novog gripa, a stručnjaci tvrde da, uz sve mere prevencije koje se sprovode, smrtnost od te bolesti može da se proceni na oko 0,2 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи