Poskupele maske

Bez obzira što se obične hirurške maske nabavljaju od istog proizvođača, cene u apotekama ipak se razlikuju. Uoči epidemije poskupeli i vitamnski prozivodi i druga pomoćna medicinska oprema. Gostujući u Jutarnjem dnevniku predsednica Udruženja pacijenata Zorica Marković rekla je da bi vakcina protiv novog gripa trebalo da bude besplatna.

Od pojave novog gripa u Srbiji promet u apotekama povećao se gotovo za 70 odsto. Bez obzira što na primer obične hirurške maske nabavljaju od istog proizvođača, cene u apotekama ipak se razlikuju. Uoči epidemije poskupeli su i vitamnski prozivodi i druga pomoćna medicinska oprema.

Cena lekove utvrđena je zakonom, a svaka promena predstavlja prekršaj, međutim za maske takvi kriterijumi ne postoje. Njihova cena zavisi od cene prozivođača, uračunatog poreza i trgovačke marže koju određuju same apoteke.

Tako na primer u apoteci u Vrnjačkoj Banji hirurška maska košta šest dinara, a u Kragujevcu čak 12. Cena maski varira i u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U državnim apotekama pakovanje epidemioloških maski u proseku košta 117 dinara, skoro 30 odsto skuplje u ondosu na pre nekoliko meseci.

U privatnim apotekama pakovanje tih maski košta od 121 do 130. Jedan od razloga je što je trgovačka marža, koja nije zakonom ograničena, za pomoćnu medicinsku opremu, u državnim apotekama određena internim pravilom na oko 20 odsto.

"Mi imamo centralizovano snabdevanje, imamo sektor koji obavlja snabdevanje svih apoteka, pa su zato i cene unificirane i verovatno se postižu odgovarajuće najbolje cene, što tržište uvek i zahteva", rekla je Sofija Mehandžić iz preduzeća "Apoteke Beograd".

Privatni apotekari, kažu da u proseku nisu skuplji u odnosu na državne apoteke. Razlika nastaje pošto državne apoteke, kao veliki lanac, kupuju veće količine, pod boljim uslovima. Marža koju privatnici određuju kreće se od 25 do 30 odsto.

Tržište određuje cene

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara Srbije rekao je da tržište određuje cene, što je najbolji regulator.

Lekari smatraju da su najdragoceniji borci protiv gripa vitamini i to oni koji su u svežem voću i povrću. Međutim ni to nije idealno rešenje, jer kao i svake godine u sezoni gripa, cena limuna je viša nego inače.

Na beogradskim pijacama limun se kupuje po ceni koja se kreće do 140 dinara a u većim marketima od 80 do 100 dinara. Cena belog luka, srećom ne varira mnogo.

Po kojoj god da je ceni kupljena maska ima efekat samo ako se pravilno koristi.

Epidemiolozi savetuju da je nosite u zatvorenim prostorijama, ne i na ulici. Trebalo bi lepo da nalegne na lice, a ukoliko se skine više se ne upotrebljava.

Dakle, ne može se nositi oko vrata i ponovo upotrebiti, niti je efikasna ukoliko unutrašnja strana nije suva.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара