Ne dirajte kontejner

Na osnovu Odluke o komunalnom uređenju grada, sakupljačima sekundarnih sirovina u Čačku zabranjeno da karton i stari papir vade iz kontejnera.

Milostina Jovanović iz Čačka već osam godina sakuplja odbačeni stari papir i karton, ali da je to nezakonito saznala je tek kada joj je Komunalna policija u Čačku - u skladu sa gradskom odlukom o komunalnom redu - zabranila da karton i stari papir vadi iz kontejnera.

Nakon dvadeset dve godine rada u rudnicima "Šumadija", Milostina je proglašena tehnološkim viškom. Od tada, njena četvoročlana porodica, suprug bez posla i dvoje dece studenata, žive od 20.000 dinara mesečno, koliko zaradi prikupljanjem "sekundarnih sirovina".

"Radila sam dvadeset godina, neću da tražim milostinju"

Milostina Jovanović kaže da joj taj posao nije nimalo prijatan, ali: "Bilo bi me još više sramota da sednem na ulicu da prosim ili da idem kod njih i tražim milostinju. To bi me bilo sramota. Toliko godina sam radila, pa sad da tražim milostinju."

U čačanskoj komunalnoj inspekciji ističu da je vađenje sekundarnih sirovina iz kontejnera zabranjeno odlukom o komunalnom uređenju grada i da je ta odluka doneta još 2002. godine.

"Problem je u tome što oni iz tih kontejnera povade i sve ostalo, hranu, staru odeću, a onda to raznose psi i mačke. To i pravi probleme", objašnjava odluku gradskih vlasti Stojan Vojinović, načlnik inspekcijskih službi.

Prikupljanje sekundarnih sirovina iz kontejnera je praktično svakodnevni posao desetak socijalno ugroženih Čačana. Oko 7.400 građana Čačka, što je više od  6 % ukupnog broja građana, korisnici su usluga Centra za socijalni rad.

Broj korisnika je, prema podacima Centra za socijalni rad, povećan tokom prva dva meseca ove godine. Zoran Belčević, direktor čačanskog Centra kaže da jednokratnu socijalnu pomoć građani koriste uglavnom za kupovinu lekova i osnovnih životnih namirnica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи