Kragujevčani među najvećim štedišama struje

Kragujevac je, prema podacima Elektroprivrede Srbije, među sedam gradova u kojima su domaćinstva najviše štedela električnu energiju. To je rezultat preporuke da se struja štedi, ali i mnogobrojnih mera u oblasti energetske efikasnosti, za koju su izdvojena znatna sredstva iz gradskog budžeta

Manje obrtaja na strujomeru - manji računi za potrošenu električnu energiju. Više pažnje i promena navika, građanima je donela popuste, koji mogu da budu i do 30 odsto. Značajnim uštedama u domaćinstvima, doprinele su i mere energetske efikasnosti. U prethodne dve godine: oko 600 domaćinstava u Kragujevcu zamenilo je stolariju, kotlove za grejanje, ugradilo solarne panele i izolaciju na stambenim objektima.

"U ove mere grad je uložio zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike i samim domaćinstvima preko milion evra", kaže energetski menadžer Grada Kragujevca Ana Radojević.

Štede građani, a štedi i grad. Cilj je ušteda od 33 posto električne energije na javnoj rasveti i reklamama, pa se svaka druga sijalica u centralnim gradskim ulicama isključuje.

"U toku je nabavka led rasvete za određene ulice. Za početak su tu u planu: Nikole Pašića, Lepenički Bulevar i Grada Sirena. Biće i značajne uštede sa veoma kratkim rokom isplativosti i biće bolja vidljivost", objašnjava direktor JKP "Šumadija" Kragujevac Marko Vujnović.

Na led rasvetu prešla su i gradska preduzeća, ustanove i institucije. Primenjene su i ostale preporuke Vlade, o načinima uštede energije.

"Energetika je uštedela u odnosu na prošlu godinu 32 posto do sada, sam grad Kragujevac nekih 23 procenta, dok je Narodni muzej Šumadije na 20 posto uštede", ističe gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Sa usvojenim merama energetske efikasnosti do 2025. godine, Kragujevac bi trebalo da uštedi i na energentima i na novcu iz gradske kase. Isto važi i za domaćinstva, koja su sa 42 odsto - najveći potrošači struje u Srbiji.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво