Читај ми!

Veliki izbor hrane za Božićni post

Za vernike koji poštuju kalendar Srpske pravoslavne crkve u toku je Božićni post koji će se završiti pred Božić na Badnji dan. Kakva je ponuda i potražnja za namirnicama koje se češće koriste tokom posta?

Uprkos datumu, zahvaljujući lepom vremenu na jagodinskoj pijaci obilje povrća pa oni koji četrdeset dana poste mogu da raznovrsno pripreme svoje obroke.

 

Ima dosta povrća, razne čorbice, krompir, paprika, pijaca je puna ima svega, ima dosta, lep je izbor, samo treba da budemo malo maštoviti ništa više, kažu kupci.

Kupue se više pečenka, projino brašno, znači luk, to što ide, pasulj, objašnjavaju prodavci i dodaju da se najviše traži bob i pasulj po ceni od 350 i 400 dinara, a bob 600 i 700 očišćeni, lešnik je hiljadu, a orah ide od 500 do hiljadu.

Ko posti prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve sredom i petkom pripremaće obroke na vodi, ostalim danima dozvoljeno je koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom, kao i velikim praznicima poput Vavedenja i Svetog Nikole, može se jesti i riba. Ponuda u ribarnicama je dobra, ali kupaca ima malo.

"Najviše traže oslić, skuša to je ono što se najviše traži, traži se poprilično i šaran ali oslić je nešto što primarno kod nas u maloprodajama ide. Cena se kreće od 420 do 570 dinara", kaže vlasnik ribarnice Miloš Mladenović.

Nutricionisti savetuju da svako dobro proceni stanje organizma i može li uz poštovanje svih pravila posta da ima uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

"Post kao post se preporučuje i ne bi trebalo da bude mučenje za organizam već uravnotežena ishrana svakodnevna, u kombinaciji drugih namirnica biljnog porekla, upotreba što više povrća, ribe", objašnjava nutricionista Marija Milenković.

Pravoslavni hrišćani veruju da je post prvi korak na putu spasenja kada je potrebno pronaći meru ne samo u hrani i piću. Post bi trebalo da pre svega ima duhovni smisao gde se čovek uzdržava ne samo mrsne hrane već i loših misli i dela.

 

 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво