Ljižani se sećaju Milovana Danojlića

Akademik Milovan Danojlić, naš savremeni pesnik, preminuo je danas u Francuskoj gde je živeo poslednjih decenija. Ljiška biblioteka koja od ove godine nosi njegovo ime letos je priredila književno veče na kojem se Danojlić zahvalio na počasti koja mu je ukazana.

Ljiška biblioteka ponosna je na Milovana Danojlića. Prva je ponela ime za života svog zemljaka.

Danojlić, kad god je bio u rodnim Ivanovcima svraćao je u ljišku biblioteku.

"Mislim da je Milovan Danojlić i siguran sam zapravo u to, najveći među nama ovde Ljižanima, među Kačercima, među onima koji su odrastali pod ovim šumama, na ovim njivama, koji su upijali miris ovih lepih naših polja. I od prvog dana kad sam došao u Ljig na mesto dirktora biblioteke sanjao sam o tome pravo da vam kažem, da ova biblioteka ponese ime Milovana Danojlića", rekao je Dragan Radovanović, direktor ljiške biblioteke.

Svojim stvaralaštvom Danojlić je proslavio Srbiju i ovenčao se najvećim književnim nagradama. Veliki pesnik i akademik bio je veoma počastvovan što su ga se setili zemljaci i ljiškoj biblioteci dali njegovo ime.

"Ja nisam se nadao ni nametao. Ali ja sa ovom bibliotekom živim, pa jedno 73 godine kako ulazim u nju, uzimam knjige, čitam. Tu sam i kasnije dolazio tako da ovaj uz svo osećanje počasti nekako je to prirodan razvoj stvari ako smem tako da kažem", reči su književnika Milovana Danojlića.

Književno veče u dvorišti ljiške biblioteke bilo je u znaku i 85. rođendana Milova Danojlića.Predstavljena je njegova najnovija knjiga "Ispovest na trgu" u izdanju Srpske književne zadruge.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара