Trijenale naive u Jagodini

U muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvoren je treći Trijenale koji je okupio umetnike iz 16 zemalja sveta. Ove godine žiri je odabrao dela 53-oje umetnika, a prvi put na Trijenalu izložena su i dela umetnika sa akademskim obrazovanjem.

Na sva tri nivoa potpuno rekonstruisanog Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini izloženo je 129 dela. Ove godine za Trijenale prijavilo se 97 autora što, kako kažu kritičari i kustosi,  daje ozbiljan presek savremene produkcije. Dokle je stigla ova intuitivna i stvaralačka oblast u umetnosti, na kom polju se trenutno nalaze umetnici i koji su materijali i tehnike, samo su neka od pitanja na koja Trijenale daje odgovor.

 

„Ono što je upravo i cilj tog Trijenala jeste da i naše kolege teoretičari umetnosti, kustosi imaju uvid u tu produkciju, da znaju šta mogu da kažu i o čemu mogu da razmišljaju kada čuju tu reč kako smo mi definisali naziv Trijenale "Raw Intuitive", što znači ono što je zaista nesputano i što je neka iskrena i bez akademskih prepreka stvorena umetnost", kaže dr Ivana Bašičević Antić, direktorka MNMU.

Međunarodni žiri nagradio je najbolje prispele radove. Velika nagrada Trijenala dodeljena je francuskoj umetnici Margo, a u grupi autora čija dela su se izdvojila autentičnim vizijama su i domaći autori.

„Ovde imamo srž onoga što jeste sa ovih prostora ali iz ugla pojedinaca, a to je najbitnije i tu je u stvari pitanje te slobode i izraza, zato je interesantno i na svetskom nivou", objašnjava Goran Stojčetović.

Ove godine uz veliki broj već afirmisanih umetnika izdvojila se i brojna grupa domaćih i inostranih autora koji se prvi put prijavljuju na konkurs Trijenala. Prvi put na Trijenalu su i radovi umetnika sa akademskim obrazovanjem.

 

 

 

 

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво