Misli na slobodi, život iza brave, kredo štićeničkog stvaralaštva

U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike u Valjevu, proglašeni su pobednici 17. festivala osuđeničkog literarnog stvaralaštva. Tema je bila „Osmeh koji pamtim” a na konkurs je stiglo 275 radova.

Za priču Baka prvu nagradu dobila je osuđenica I. B. Autor najbolje pesme, Pred ikonom Bogorodice Trojeručice Hilandarske, po oceni žirija je osuđenik Đ. T.

„Inspirisalo me je to što je moja baka jedna žena koja je bila jaka celog života, koja je bila moj idol, koja je imala zlatne ruke, koja me bukvalno podigla i jako mi je žao što u trenutku njene smrti nisam bila pored nje”, izjavila je prvonagrađena za prozu I. B.

Prvonagrađeni za poeziju je završio studije književnosti. „Pišem od kad znam za sebe, pišem gotovo svaki dan. Najveću inspiraciju za konkretno ovo takmičenje sam dobio iz dela Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i iz nedavne posete Hilandaru”, kaže Đ. T.

Na konkurs  „Osmeh koji pamtim” stigli su radovi iz 23 ustanove za izvršenje krivičnih sankcija. Stručnom žiriju, koji je ocenjivao 275 radova, posao nije bio lak.

„Mogu da kažem da tu ima velikih, velikih dometa, koji uzbuđuju, nadahnjuju i ulivaju, ulivaju nadu”, komentar je predsednika žirija Zorana Ćosića.

Nataša Stevanović, načelnica Službe za tretman KPZ za maloletnike Valjevo, kaže da je značaj ove manifestacije u tome da se prepoznaju kreativne sposobnosti onih koji izdržavaju kaznu zatvora u takvim ustanovama i da im se posveti pažnja.

Vaspitači iz čitave Srbije slažu se u tome da potrebe za poetskim i proznim izražavanjem sa druge strane zida uvek ima, jer su misli na slobodi.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се