Kako dug put do pravde može da utiče na natalitet

Kada je 2012. godine veliki broj stomatologa prešao u privatni sektor, u Domovima zdravlja širom zemlje određeni broj zaposlenih postao je tehnološki višak. Ivana Acić, zubna tehničarka, jedna je od šestoro ljudi koje je Apelacioni sud vratio na posao u Dom zdravlja Smederevska Palanka, ali bez plate. Kada je zatrudnela, situacija se dodatno zakomplikovala.

Apelacioni sud doneo je odluku da Dom zdravlja u Smederevskoj Ralanci ponovo mora da zaposli Ivanu Acić na mesto zubnog tehničara. Nakon godinu dana bez plate, saznaje da je trudna ali i da neće imati plaćeno ni trudničko ni porodiljsko bolovanje.

" U tom trenutku mi se srušio svet kada sam saznala da doprinosi nisu plaćeni, da apsolutno nemam ništa. Otplakala sam taj ceo dan i onda sam rešila da se borim," kaže Ivana.

Budući da je Ivana trudna, dodatno se angažovala uprava Doma zdravlja i nadležnog RFZO-a. Milan Matejić, direktor  Doma zdravlja u Smederevskoj Palanci, kategoričan je da će ona  primati naknadu za trudničko bolovanje. " Trenutno su u toku sastanci sa direktorom PIO fonda, narednih dana bi trebalo i to da finalizujemo, da joj  nakon isplate trudničkog bolovanja bude isplaćeno porodiljsko bolovanje, odnosno naknada za negu deteta," kaže direktor.

 Po zakonu, Ivana i njenih petoro kolega koji su vraćeni na posao, imaju prava na naknadu tokom perioda kada nisu radili, kao i naplatu primanja koja su im uredno obračunavali u prethodnih godinu dana ali nisu isplaćivali, jer je račun Doma zdravlja blokiran od 2015. godine. Isplata njenih zarada u teoriji je moguća, ali je u praksi dug put do novca na računu.
"Izvršitelj ne može da naplati ništa, oni su u blokadi, automatski dobija odgovor da je nenaplativo. A advokat mora da podnese za svaku platu tužbu. Ja nisam naplatila novac ni za tih sedam godina, koliko nisam radila," razočarana je Ivana.

Kada je konačno odlučila da nastavi sa životom i da rađa, ispostavilo se ne samo da mora da se bori za plaćeno porodiljsko, već i da ne zna čemu će se vratiti nakon tih godinu dana. Kada država stvarno obezbedi ženama sigurnost da nastave tamo gde su stale pre porođaja, možda se i natalitet ,bukvalno rečeno, pomeri sa mrtve tačke.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво