Читај ми!

Milovan Dovragović iz Šapca volonter rekorder – 75 puta dao krv!

Šapčani godišnje organizuju više od osamdeset akcija dobrovoljnog davanja krvi. U nedelji Crvenog krsta, posećuju i najstarije volontere.

Fotografije i diplome ne čuva, ali svaku uspomenu dobro pamti! Od nagrada, važniji su mu osmesi ljudi kojima je pomogao. Milovan Dovragović prvi put je dao krv u kasarni u Visokom. Za prvih deset godina, organizovao je više od 700 akcija. Vlasnik je i Zlatnog znaka Crvenog krsta Srbije.

"Crveni krst za mene je bio oličenje humanosti i dobrote. Od prvog dana, nosio sam se da nekome pomognem, da nekome spasemo život. Kada sam počeo da radim u Komisiji za okupljanje davalaca krvi pri Crvenom krstu Šabac, odmah smo krenuli na masovnost, da građane što više aktiviramo i da se odazovemo. Komisija je nasledila davalaštvo, sa 2.500 boca krvi, mi smo te godine prešli na 5.500, postali smo grad u Srbiji sa najvećom masovnošću u prikupljanju krvi", kaže Dovragović.

U šabačkom Crvenom krstu angažovano je više od 200 volontera koji su prigodnim poklonima obradovali najstarije kolege.

"Bez njih, mi ne bismo bili ono što jesmo", naglašava Slavko Radovanović, v. d. sekretara Crvenog krsta u Šapcu, i dodaje:

"Mi smo prepoznatljivi po njima i zahvaljujući njima imamo tako dobre rezultate. Danas smo došli kod našeg Milovana, koji je sa nama 30 godina i koji je deo nas i dan-danas, koga poštujemo i cenimo i on mora da zna da ga Crveni krst nije zaboravio."

Dovragović je krv dao 75 puta. Toliko danas ima i godina. I dalje je među prvima kada treba da se pruži pomoć svima kojima je potrebna. Najduži staž ima i u šabačkom Zorkinom soliteru, u kojem je već 44 godine upravnik zgrade.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво