Читај ми!

Život sa devet hiljada dinara

Svetlana Dumić iz Pančeva od 2009. godine živi od socijalne pomoći, u kući od 30 kvadrata koja nije njena i nigde ne radi, kako kaže, iz zdravstvenih razloga. U Centru za socijalni rad ističu da od njih dobija sve što joj po zakonu pripada, a da je - prema podacima lekarske komisije - zdravstveno sposobna za rad.

Posle dve decenije rada na železnici Svetlana Dumić je 2009. godine ostala bez posla. Nije uspela nigde da se zaposli i sad sa 53 godine živi sama u trošnoj kući i prima socijalnu pomoć od 9 hiljada dinara mesečno.

"Ovde živim već 5 godina, gazda je kupio kuću pre dve godine i od tad ne plaćam kiriju, jedino račune, gazda za sad ima razumevanja", kaže Svetlana Dumić.

Prema važećim zakonima Svetlana prima socijalnu pomoć 9 meseci, a nakon pauze od 3 meseca ponovo ima pravo da podnese zahtev za novčanu nadoknadu.

"Drugo pravo koje mogu da ostvare je pravo na jednokratnu pomoć koju najčešće i koriste kada dođe do prekida i kad je pauza do godinu dana. Mogu ostvariti svoja prava, ali moraju podneti zahtev za jednokratnu novčanu pomoć", objašnjava Vesna Barbulj, rukovodilac tima za odrasle i stare u Centru za socijlani rad.

Svetlani je najteže zimi i tad skoro i da ne izlazi iz kuće, a teško je podnela i gudbitak roditelja: "Najteže mi padaju tuga, samoća, bolesti, nemaština, sve mi je potrebno, željna sam svega".

Prema gradskoj odluci o socijalnoj zaštiti građana Pančeva za ovakve slučajeve je organizovana i narodna kuhinja u kojoj se deli svakog dana besplatan obrok.

O tome Vesna Barbulj, rukovodilac tima za odrasle i stare u Centru za socijalni rad kaže: "Što se tiče besplatnih obroka, mogu da ih koriste svi koji su istog nivoa primanja novčane socijalne pomoći, ali i svi ostali koji ostvare to pravo i imaju za tim potrebu".

Centar za socijalni rad u Pančevu ima 12.000 korisnika koji ispunjavaju uslove za dobijanje socijalne pomoći, ali nekima je potrebno samo malo više razgovora i druženja koje može ponekad pomoći i više od bilo kog leka.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво