Čitaj mi!

Iz Loznice još jedno "ne" rudniku litijuma

Meštani Gornjeg Jadra, nevladine organizacije i predstavnici opozicionih političkih partija održali su u Loznici protest protiv najavljene izgradnje rudnika litijuma u tom kraju. Povod je bila sednica Gradske skupštine na kojoj je usvojen prostorni plan grada. Nadležni u Loznici tvrde da taj dokument ne može da se dovede u vezu sa eksploatacijom litijuma.

Ne damo reke. Ne damo život. Hoćemo zdravlje, a ne rudnik litijuma… neke su od poruka sa protesta u Loznici. Deo meštana Gornjeg Jadra, područja na kojem će se potencijalni rudnik nalaziti, još jednom su rekli "ne" njegovoj izgradnji.

"Meštani gube sve u dolini Jadra, gube poljoprivredno najplodnije zemljište koje ja mislim u ovoj godini nema ni Mačva, ni Semberija, ni Vojvodina, kakve su kod nas oranice i usevi", kaže Aleksandar Karajičić, iz Gornjih Nedeljica.

Iako su na protestu pored meštana učestvovale i nevladine organizacije i političke partije, skupovi su bili odvojeni, jer građani Loznice i Gornjeg Jadra ne žele da se njihov problem politizuje.

"Pored političkih stranaka, prijavili smo i mi kao građanske organizacije da pružimo šansu građanima da se pridruže nama pošto je evidentan trend da narod više ne veruje bilo kojoj političkoj partije", navodi Miroslav Mijatović iz Udruženja građana Pakt.

"Mi smo danas ovde da izrazimo protest protiv usvajanja prostornog plana grada Loznice u kome se prvi put zvanično pojavljuje rudnik u projektu. Mi smo protiv toga zato što je Biološki fakultet rekao da je to opasan projekat", kaže Nebojša Zelenović iz građanske platforme Akcija.

Nadležni u gradu, kažu, da je razlog za protest neosnovan zato što se prostorni plan grada Loznice ne bavi rudnikom, jer je on tema dokumenta koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

"Rudnik jadarita uopšte nije tema prostornog plana grada Loznice, prostorni plan grada Loznice se bavi drugim pitanjima koja su od izuzetnog značaja za privredu i građane grada Loznice", objašnjava Vladimir Radojčić, načelnik gradske uprave u Loznici.

I dok deo javnosti protestuje, a iz državnog vrha najavljuju referendum, kompanija "Rio Tinto" donela je investicionu odluku da za projekat "Jadar" izdvoji 2,4 milijarde dolara.

U kompaniji "Rio Tinto", kažu, da iako su opredelili sredstva za eksploataciju litijuma, do izgradnje rudnika neće doći sve dok im država ne izda sve neophodne dozvole i ovlašćenja, i dok ne bude gotova izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.