Za pola godine uloženo milion i 700 hiljada evra u kragujevački Univerzitetski KC

Pored rekonstrukcije mreže kiseonične terapije za kovid pacijente, otvorena je nova angiosala, jedna od tri najsavremenije na Balkanu, sa skenerom najnovije generacije

Ovde nema pauze. Danonoćno, u najkraćem roku, zbrinjavaju se  hitna neurološka stanja, bolesti srca i krvnih sudova. Novi angiografski aparat polivaletnog tipa, omogućava jasnu sliku, preciznu dijagnostiku, intervencije koje spasavaju život.

Prof.dr Vladimir Miloradović, kardiolog UKC Kragujevac, ističe: "Zahvaljujući novoj tehnologiji, imamo mogućnost da vizuelizujemo i velike krvne sudove, kao što je aorta,što nam u perspektivi daje mogućnost da se bavimo ugradnjom veštačkih valuva interventnim putem u  ovoj sali."

 A u Centru za radiologiju, u kojem se godišnje obavi oko 20.000  pregleda, pored dva aparata, novi multislajsni skener velike brzine. Omogućiće dijagnostiku u najkraćem roku - bez čekanja. Plan je da se broj pregleda udvostruči.


"Moći ćemo da uradimo sofisticirane dijagnostike,  subspecijalističke preglede, koje ranije nismo mogli, iz oblasti kardiologije, neuroradiologije, onkoloških pregleda," kaže dr Danijela Baskić,radilog UKC Kragujevac.

Uz nove aparate i zapošljavnje 550 medicinskih radnika ,u poslednjih pet godina, stvoreni su uslovi za uvođenje novih, zahtevnih rocedura. A najavljuju se i nova ulaganja. U ime Ministarstva zdravlja  prof.dr Zoran Radovanović poručuje:" Početak radova na novom Univerzitetskom kliničkom centru znači i dolazak nove aparature iz kontingenta Svetske banke. Dakle, novi skener, novi ultrazvuk, novi rentgen- Sve će o biti veoma brzo ovde kod nas."
Prof.dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac,dodaje: " Nakon infrastrukturnih promena obezbedićemo  intenzivnu negu na hematologiji, kao osnovni korak. Ministarstvo zdravlja dalo oko 41 milion za te potrebe, da se steknu uslovi da radimo transplantaciju
kostne srži."

U krugu  Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, položen je kamen temeljac za izgradnju crkve, kako bi pacijenti koji su na lečenju imali duhovnu podršku.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво