Vlažne maramice i krpe zapušile kanalizaciju

Javno preduzeće "Polet" iz Plandišta pokrenulo je kampanju kako bi sprečila građane da bacaju otpatke u kanalizacionu mrežu, jer to uzrokuje brojne probleme u radu sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Umesto da obavljaju svoj redovan posao, radnici JP Polet u Plandištu uglavnom se bave čišćenjem i popravkama pumpi za prečišćavanje otpadnih voda, jer gradjani u kanalizacionu mrežu bacaju sve i svašta.

Najveći problem, kažu, predstavljaju vlažne maramice koje se ne razgradjuju, pa blokiraju pumpe i crpne stanice."Prošle nedelje smo tri puta , dakle od 5 radnih dana tri puta smo ovde imali intervenciju na ovoj istoj crpnoj stanici, tri puta smo vadili pumpu, sve ovo ovde što vidite to je izvadjeno u ta tri dana. Nalazili smo svašta- vlažne maramice, delovi odeće, čarape, dresovi , u kanalizacionim mrežama smo nalazili I zavese , na drugoj crpnoj stanici koja se nalzi u Pašnjačkoj ulici čak smo našli I crevo za vodu" kaže Milorad Stoilkovski šef službe za komunalnu delatnost u JP Polet.

Dešavalo se, kažu, i da su neodgovorni pojedinci u toalet izlivali i litre motornog ulja, pa pumpu ni danas ne mogu da očiste. Osim što će rešiti brojne problem komunalcima ali i uštedeti troškove jer su popravke pumpi jako skupe, cilj ove akcije je pre svega zaštita životne sredine.

"Svi zajedno moramo da čuvamo životnu sredinu, životnu sredinu jako ugrožavamo upravo ovim stvarima nesavesnim bacanjem otpada koji nije dozvoljen da se baca u wc šolju i pravi nama problem, pravi problem kanalizacionoj mreži i samom prečistaču iz razloga što će se na odredjenom delu mreže izliti fekalne materije koje zamo da ugrožavaju životnu sredinu i kvalitet života svih građana", ističe Miroslav Petrović. v.d. direktora JP "Polet".

Na flajerima koje su odštampali jasno je označeno šta je sve zabranjeno bacati u kanalizacionu mrežu. Nadaju se da će to malo podići svest gradjana I o očuvanju životne okoline ali i o problemima koje ovakvo ponašanje uzrokuje.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се