Ko je mladunčetu sove ušare iz Jagodine zamenio mamu i tatu

Mladunče sove ušare palo je sa drveta u dvorište stare crkve u Jagodini. Verovatno bi postalo nečiji plen da ga nisu pronašli sveštenici i odneli u Veterinarski institut, gde se o njemu brinu i pripremaju ga za samostalan život.

Tri puta dnevno mladunče sove ušare dobija obrok od sirovog mesa, minerala i vitamina koji mu specijalno priprema doktor veterine. U ovom uzrastu sova, koja je ptica grabljivica, nije sposobna da sama obezbedi hranu.

"Po našoj proceni, ona je stara negde oko deset nedelja. Sove ušare su za samostalan život spremne tek za nekih 24 nedelja, teoretske šanse nema da bi preživela samostalno u prirodi", kaže dr vet. med. Zoran Rašić.

Sreća je htela da mladunče sove padne u dvorište Hrama Sv. Mihajla i Gavrila i da ga pronađu dobri ljudi.

"Eto lepog primera da pošaljeno ljudima da i u doba pandemije i ostalog, ne zaboravimo da budemo ljudi", reči su sveštenika Aleksandra Gajića.

Kada neko voli ptice, nije teško ni da stekne poverenje grabljivice koje je presudno da mladunče sove prihvati hranu, ali i pažnju čoveka.

"Ptice su moja ljubav", kaže dr Rašić. "Ja od šeste godine čuvam ptice, sad imam šezdeset, možete zamisliti koliko to meni znači, to je smisao posla kojim se bavim. Ako životinja stekne poverenje u vas, onda ste vi završili posao, ona sama uzima svoj obrok, ja joj samo pomažem. Ona mene doživljava verovatno kao svog tatu ili mamu i ja sam zbog toga presrećan."

Za nekoliko nedelja mladunče sove će u volijeru, potom nazad u prirodu. Sova ušara biće tada sposobna da sama ulovi svoj obrok.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи