Ukidanje vanrednog stanja napunilo bašte i kafiće

Od danas u Srbiji više nije na snazi vanredno stanje. Ipak, vanredne mere ostaju na snazi, a grđanima se savetuje da se i dalje ponašaju u skladu sa vanrednim merama, koje još uvek važe.

Epidemiološka situacija u Subotici je stabilna, ali još uvek nesigurna, procenjuju zdravstveni radnici:

Dr Gordana Krtinić, epidemiolog, Opšta bolnica Subotica:" Mislim da građani više treba da obrate pažnju na ličnu zaštitu i na svoje bezbedno ponašanje. Mi ćemo izdržati, zato vas molimo, izdržite i vi." 

 Subotičani pozdravljaju ukidanje vanrednog stanja, ali su za mere opreza i dalje. Lepo vreme napunilo je bašte kafića koji su počeli da rade uz sve mere predostrožnosti, a u predškolskoj ustanovi „Naša radost" pripremaju se da u ponedeljak otvore 36 vrtića za 1.400 mališana čiji roditelji imaju potvrdu da moraju na posao.

"Deca, po preuzimanju, će biti odmah odvedena na pranje i dezinfekciju ruku, ulaziće preko dezo barijere i meriće im se temperatura,"kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor ustanove „Naša radost", Subotica.

Piroćanci kažu da im je laknulo zbog ukidanja vanrednog stanja.Međutim, stručnjaci upozoravaju da još uvek nema mesta opuštanju. Mnogi su danas jedva dočekali da sednu u bašte kafića i popiju kafu. Veliki broj Piroćanaca čeka i otvaranje Sportskog centra gde je u proteklom periodu urađeno kompletno sređivanje soprtkih objekata.

 Filip Filipović, pomoćnik direktora Sportskog centra:"Izvršili smo pražnjenje bazena, dezinfekciju i sve ono što je neophodno, proveru svih sistema. Bazen smo napunili i sada čekamo temperaturu koja zavisi od sunca i rada solarnog sistema. Na prvom mestu nam je  bezbednost naših posetilaca."

U toku vanrednog stanja mnogi su se ponovo vratili čitanju. Narodna biblioteka u Pirotu otvoriće vrata čitaocima od ponedeljka.

"Mi smo preduzeli sve mere koje struka preporučuje, kako bismo suzbili širenje korona virusa. Takođe, to očekujemo i od naših korisnika. Svakako je potrebno da nose zaštinu masku. Ukoliko bibliotekar već radi sa jednim korisnikom, drugi korisnik nikako ne sme da uđe u biblioteku. Potrebno je da pre ulaska naprave spisak željenih knjiga, više od tri naslova ne možemo da pozajmimo," kaže Bojana Mitić, bibliotekarka.

 Život se polako vraća uobičajenom tempu. Ne treba u tome preterivati. Protekla dva meseca, bila su i poučna - moglo se  izvagati šta su svakome od nas prioriteti u životu.

 

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара