Kraljevo naredna tri meseca proizvodi natrijum-hipohlorit

Kraljevo će proizvoditi natrijum hipohlorit, sredstvo za dezinfekciju, efikasno u borbi sa koronavirusom. Mašinu za proizvodnju gradu je besplatno ustupila kompanija „Dinotek" iz Beograda.

Natrijum-hipohlorit, kojim je dezinfikovano Kraljevo i koji je građanima besplatno točen iz cisterni, stizao je iz Kruševca. Od sada će se proizvoditi u crpnoj stanici gradskog vodovoda u Konarevu.

Mašinu je gradu besplatno ustupila kompanija „Dinotek", a njeni radnici su je i montirali. Potpuno je automatizovana - sama se isključuje ukoliko se napuni rezervoar ili nestane soli.

"Naše je samo da obilazimo s vremena na vreme na pola sata, sat da pratimo njen rad da dolivamo so", kaže Saša Marković, radnik kraljevačkog Vodovoda.

Srećko Nestorović, izvršni direktor Vodovoda u Kraljevu objašnjava: "To je uređaj koji se zove elektrolizer. Praktično iz nejodirane kuhinjske soli dodaje se određena količina vode i samim ti se pravi natrijum-hipohlorit."

Samo jedna ovakva mašina u danu može da proizvede i do tri puta više dezinfekcione tečnosti nego što se u Kraljevu potroši.

"Sada smo sami ovladali proizvodnjom tako da ćemo imati dovoljne količine dezinfekcionog sredstva za grad Kraljevo, ali i za dalju distribuciju gradovima i opštinama kojima je ovo sredstvo neophodno", kaže gradonačelnik Predrag Terzić.

Predstavništvo nemačke kompanije ustupilo je Kraljevu elektrolizer na tri meseca.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво