Gledanje muzejske postavke iz fotelje

Svoja vrata, Narodni muzej u Leskovcu, zatvorio je za posetioce prvog dana vanrednog stanja. Ovih dana, ipak, muzej može da se poseti od kuće. Svi sadržaji su besplatni, a posebno bogat i zanimljiv program, namenjen je najmlađima.

I iza zatvorenih vrata  Narodnog muzeja, priča o istoriji leskovačkog kraja  dugoj 8 000 godina  - teče. Zahvaljujući 3D rekonstrukciji, udobno, bez izlaska iz kuće moguće je obići stalnu postavku, odškrinuti delić nove  o zlatnom dobu Leskovca, koja je u pripremi,ili doživeti Caričin grad.

„Muzejski tim je u cilju podržavanja akcije „Ostani kod kuće" otvorio posebne  stranice na svom sajtu gde u okviru naslova "Muzej od kuće" možete pročitati sadržaj poput tema o istoriji Leskovca, istoriji muzeja, o postavkama u muzeju", kaže Jelena Radović, kustos-antroplog u Narodnom muzeju u Leskovcu.

Vredni tim  leskovačkog muzeja kreativnost i vreme uložio je u projekte namenjene deci. Zanimljivosti o predmetima iz mnogobrojnih zbirki stižu svakoga dana. Posebno su ponosne na kviz namenjen deci do 12 godina.

„Negde smo se vodili idejom da im ove dane kada su oni kod kuće zatvoreni, da im učinimo lagodnijim i zabavnim. Formu kviza smo izabrali kao dobru za interakciju sa decom i kroz kviz pitanja i ponudjenih šaljivih odgovora", ističe Radmila Krstić, organizatorka muzejskih aktivnosti.

U domu porodice Mladenović rado otvaraju stranicu Digitalni muzeji. Ideje naviru već se priprema i muzejska azbuka.

„Cilj nam je bio da muzej približimo deci na zanimljiv način i da učinimo prvi korak ka razumevanju tradicije i negde ukažemo na važnost očuvanja kulturne tradicije" naglašava Žaklina Islamović, muzički pedagog.

Osim na sajtu Narodnog muzeja, svi sadržaji dostupni su i na društvenim mrežama kao i putem multimedijalnog vodiča kultural plejsis. Nisu zaboravili osobe sa invaliditetom, za koje je pripremljen audio vodič na znakovnom jeziku.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи