Najduža tikva na svetu porasla u Kikindi

Kikinda je poznata po bundevama, a sada i po svetskom rekordu. Kikinđanin Goran Lazić zauzeo je mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, jer je u svojoj bašti odnegovao najdužu tikvu na svetu.

Uzgojem ludaja kako Banaćani zovu tikve, Kikinđanin Goran Lazić bavi se tek od prošle godine. Iako početnik, odgajio je ludaju dugačku tri metra i 95 centimetara, što je novi planetarni rekord koji je registrovan i Ginisovim sertifikatom.

 

„Mnogo ljubavi i truda sam uložio u ceo taj posao. Ispostavilo se da je ona prerasla tri metra, da je stigla do zemlje, pa sam onda morao da kopam u zemlji rupu metar i po dubine da joj ne bi zaustavio rast. Nisam znao šta ću s njom, špalir je bio tri metra nizak. Jednostavno, to je krenulo kao iz vode da raste. Neverovatno nešto“, objašnjava Goran Lazić, vlasnik najduže tikve na svetu.

Ginisova komisija potvrdila je Lazićev uspeh u slovenačkom gradu Mozirje, a Kikinđane ne čudi da je rekorder iz njihove varoši, jer ovde se od 1986. održavaju Dani ludaje.

„Vremenom, kako je manifestacija proticala dalje, normalno da su i ljudi bili zainteresovani i uzgajali sa puno većom ljubavlju i pažnjom te tikve“, kaže Dragiša Ugarčina, organizator Dana ludaje.

„Kao Srbinu, svetskom rekorderu i ginisovcu, drago mi je zbog našeg naroda i zbog naše zemlje, što smo dobri domaćini i dobri poljoprivrednici“, navodi Ginisov rekorder.

Goran Lazić se sprema za nove uspehe. Priprema konstrukciju za uzgoj tikve duge preko pet metara, a planira da uzgaji i najtežu ludaju. Nabavio je seme za plod koji bi trebao da bude teži od tone. Izazov – novi svetski rekordi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво