Lakše nabaviti modernu mašinu nego dobrog drvoseču

Među brojnim zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu su i sekači šume. Osnovni razlog za nedostatak je što država ne školuje ovaj kadar, a čini se da mladi izbegavaju taj posao i pored činjenice da je dobro plaćen.

Pored činjenice da je u "Vojvodinašumama" konkurs za sekače stalno otvoren, zainteresovanih gotovo da nema. Samo u ovom trenutku nedostaje im oko 100 sekača.

U nabavku nove savremene opreme, "Vojvodinašume" su u protekloj deceniji investirale oko 10 miliona evra, a prema njihovim tvrdnjama, lakše nabave modernu mašinu nego dobrog sekača.

Plata je solidna ali retki odlučuju da im to bude zanimanje.

Milan Kuprešanin već pune dve decenije radi posao šumskog sekača.

"Najpre treba znati oboriti drvo kako treba, prvo treba voditi računa o ličnoj bezbednosti i bezbednosti ostalih radnika u okolini", kaže sekač Milan Kuprešanin.

Zeljko Marjanović je među najmlađim sekačima.

"Deset godina se bavim ovim poslom. Dosta je težak i rizičan. Šumu treba voleti, a ja volim to da radim", ističe Marjanović.

Mašina menja 15 sekača 

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u "Vojvodinašumama" nedostatak sekača rešavaju nabavkom moćnih mašina za seču čija cena se u proseku kreće oko pola miliona evra.

"Duga je obuka, treba dosta prakse i znanja. Mašina menja 15 sekača. Kada je loše vreme, u kišnim danima treba mnogo više sekača, a ko će to raditi po kiši", objašnjava rukovodilac mašine Predrag Obućina.

Izvršni direktor za korišćenje Milan Sučević kaže da "Vojvodinašume" godišnje poseku oko 550.000 kubika.

"Naravno, ovaj posao nije ni malo lak, rad sekača spada u jedan od najtežih poslova, iza rudarstva. Gledali smo da rad mehanizujemo nabavkom najsavremenijih mašina u šumarstvu, kojih imamo pet ukupno", objašnjava Sučević.

Javnom preduzeću "Vojvodinašume" trenutno nedostaje oko 100 sekača. 

U školama nema zanimanja sekača šume, a jedino što preostaje ovoj kompaniji je da organizuju kurseve u trajanju od tri meseca, ali i za to vlada slabo interesovanje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 23. feb 2020, 19:38) - anonymous [neregistrovani]

sekac

nije to bas tesko ako si zdrav i obucen a prvo plata 3000 evra mesecno pa da pumpamo gume.

(nedelja, 23. feb 2020, 15:52) - Воронцов [neregistrovani]

Тежак и опасан посао

Некада се и чудим како уопште још и има секача?