Kako će građani Bora potrošiti nagradu od švajcarske Vlade

Grad Bor je učestvovao u programu švajcarske Vlade "Reforma poreza na imovinu" i među 44 lokalne samouprave iz cele Srbije zauzeo peto mesto. Za taj uspeh dobio je nagradu od 50 hiljada franaka. Kako će se utrošiti donirana sredstva?

Samo učešće u ovom programu predviđa da se novac transparentno troši, u dogovoru sa građanima. Šta oni misle, šta im je najpotrebnije, šta bi trebalo da se kupi?

 

„Ja bih prvo dao 5.000 evra, mislim da košta taj lokator za otkrivanje proboja, ovaj, na sistemu za vodu za piće ili za Toplanu. Kod nas je taj problem, taman asfaltiraju neku ulicu ili neki sokak, napravi se proboj, umesto tri metra oni kopaju pet metara, tako da se tu troduplo prave troškovi", smatra anketirani prolaznik.

Cilj projekta je da svi građani redovno plaćaju porez na imovinu i naravno da znaju gde se taj novac troši. Za nagradu švajcarske Vlade postoji više predloga - izdvojili smo jedan konkretan,

„Mi smo na osnovu istraživanja CESIDA iz marta izabrali jednu oblast, a ta oblast je zdravstvo, i ovih dana ćemo pokrenuti javnu raspravu o tome, u zdravstvu pod koje tri podoblasti treba da se troše sredstva", objašnjava Aleksandar Milikić.

Drugi cilj ovog programa je revizija poreskog sistema i jačanje poreskih administracija i baze podataka.

„Ideja je zapravo da ovaj deo budžeta koje lokalne samouprave prikupljaju kroz porez na imovinu, koji je tzv. izvorni prihod da lokalna samouprava može sama da odlučuje gde će da investira taj prikupljeni novac, pita građane kao one koji su tako reći učesnici u kreiranju tog budžeta, dakle one koji doprinose novcem, da odlucuju o tome gde će da se potroši", objašnjava Branislav Milić, stručni saradnik na projektu.

Grad Bor će se do kraja godine izjasniti o svojim potrebama, a realizacija kompletnog projekta predviđena je za mart 2021. godine.broj komentara 0 pošalji komentar