Susret mladosti i mudrosti

Ova je nedelja posvećena najmlađima, ali je i nedelja trećeg doba. Kako osmisliti i napraviti zanimljiva nova druženja dece i najstarijih sugrađana pokazuje primer zrenjaninske Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Do sada su osnovci odlazili u goste Gerontološkom centru Zrenjanin, a sada su penzioneri došli u školu kako bi učenicima predstavili svoja umeća i neke stare zanate. Nakon više od 60 godina u učeničkoj klupi zrenjaninske osnovne škole "Vuk Karadžić" Ružica Nače pokazuje deci tehniku zlatoveza.

"Svideo mi se ovaj zlatovez. Zanimljivo je da šiješ i da sečeš. -Da nije malo neobično: dečak a igla i konac? -Pa, da. Radio sam to je i kada sam bio mali" kaže Dragan Mitrović, učenik 3. razreda.

 

"Zanimljivo mi je bilo da učimo ovaj zlatni vez, pošto mi je lepo" ističe Nađa Mihić, učenica.

„Kakva su deca za saradnju? "Odlična, odlična, oni su jako divna deca. Sa njima može lepo da se radi. Ako ste vi dobri, oni će prema vama biti još boli i tu nema šta" naglašava Ružica Nače, penzionerka iz Zrenjanina.

Okupilo se nekoliko odeljenja nižih razreda, a ovaj put se učilo i kako od metalnih čepova napraviti prava umetnička dela.

 

"Deca gde god dodjemo samo se otimaju, hoće da im pokažemo. Ali treba im malo strpljenja da imaju. Oni su suviše nagli, treba polako" kaže Dušan Todić, penzioner.

"Možemo da koristimo i čepove kao predmete i da pravimo slike i tako dalje. To je jako lepo" ističe Petra Tomašev, učenica 3. razreda. "Vidim da je deci zanimljivo, da uživaju jer su videli nešto novo što do sada nisu imali prilike da vide i ja verujem da ćemo to nastaviti na časovima možda likovne kulture" kaže Aleksandra Petkanić, učiteljica.

Osim ovih neobičnih radionica, spojene "Dečija nedelja", "Nedelja trećeg doba", biće obeležene u Zrenjaninu i zajedničkim druženjima i programima dece i starijih sugrađana.  

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

Odlican potez,

na obe strane obogacujuci. Bas lepo, samo nastavite tako, jer, verovali ili ne, ali veoma, veoma je tuzno videti starije osobe koje su usamljene, ili decicu koja se povlace u sebe, ako nemaju priliku da razvijaju svoje ideje, oblikuju i ostvare, ako je moguce.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">