Poljski studenti uče izvorno pevanje u zlatiborskom kraju

U srpsko nematerijalno kulturno nasleđe ubraja se i pevanje iz vika, koje se generacijama očuvalo u zlatiborskim krajevima. Mobe, prela, praznici, nekada bila su nezamislivi bez njega, a muzičku tradiciju poznatu i u svetu, danas neguju samo retka kulturno-umetnička društva.

Iako je njihov rodni kraj od Kosjerića udaljen devet stotina kilometara, Krakovljani Zosja i Kasper već četiri godine studentski raspust provode putujući Srbijom.

Uče izvorno srpsko pojanje i zadivljeni su narodnom nošnjom, kaže Kasper Šinkovski, student arheologije:

"To je živa duhovnost, to je izvor, to je duša ovog kraja, to je duša Srbina koji pjeva."

"Za mene to je veoma interesantno zato što volim da vezem", objašnjava Zosja Zaborovska, koja u Krakovu studira etnologiju i antropologiju, "ovde, u ovom regionu, imate lepe stvari koje žene vezle same."

Na internetu su pronašli klipove Kulturno-umetničkog društva "Treće doba". Auto-stopom su stigli do Kosjerića, željni da upoznaju nematerijalno kulturno blago Srbije.

"Ovde imamo i od devedeset godina žene koje pevaju", ističe Milinko Milosavljević, predsednik kosjerićkog KUD "Treće doba", "pevaju sedamdeset godina ta stara izvorna pevanja, tradiciju kod Srba i najbolje bi bilo da oće i mladi da nas podrže, da ovog dana ne nestane."

Poljski studenti, kaže Stojanka Taktović, članica KUD "Treće doba", trude se da nauče i govor i sve živo: "A naši mladi - nema ih nigde."

To potvrđuje i njena koleginica iz Kulturno-umetničkog društva "Treće doba" Rada Jovanović:

"Naši mladi se toliko ne interesuju, kao što se oni interesuju. Ja imam unučad, ali nisu oni baš tako za to."

"Volim srpske običaje, srpske pesme", kaže Kasper Šinkovski, "to je naš hobi, volim to."

"Zato što smo mi Sloveni, ali imamo drugačije pesme u Poljskoj", dodaje Zaborovska. "U Poljskoj pevamo samo jednoglasne pesme, a ovde imamo dvoglasne."

Srpski su naučili za godinu dana, a da nauče pesme koje su čuli u Bukovici, u Žegaru, i Kosjeriću bila su im dovoljna dva dana. Do narednog leta, kada će naučiti nove, ovaj par će u Poljskoj, u duetu, pevati srpske narodne pesme.

 

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 27. avg 2019, 13:23) - Dostana [neregistrovani]

Staro pevanje

Kosjeric jos od devedesetih godina ima aktivne mladje pevacke grupe u okviru kulturno-umetnickih drustava. Ako to ne znaju, ili ne zele da pomenu njihovi sugradjani, onda stranci treba da prave senzacije... Ceo uzicki kraj moze da se pohvali radom na ocuvanju folklornog nasledja jos od ranog skolskog uzrasta, Kosjeric takodje.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 19:36) - anonymous [neregistrovani]

Kad bi mi bili Poljaci

Srbija bi bila Srbija a ne svashtara.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">