Česte padavine ne pogoduju zasadima maline i kupine

Na području Rasinskog okruga ove nedelje palo je 30 do 60 litara kiše po kvadratnom metru. Povećana vlažnost pogoduje razvoju infekcija, pa stručnjaci upozoravaju da bez blagovremene zaštite poljoprivrednih kultura prinos može biti umanjen.

 

Sneg koji je padao u utorak uveče duže od pet časova u višim predelima Moravičkog i Zlatiborskog okruga pričinio je štete malinjacima i kupinjacima. 

Opštinske komisije su na terenu, a prema prvim procenama u pojedinim zasadima u podgolijskim selima, dragačevskom i ariljskom kraju štete su 80 do 100 procenata.

"Ovo što smo videli na terenu da kupinjaci imaju štetu 50-80%, na malinjacima šteta je od 40 do 70-80 procenata", navodi Zoran Vučićević, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Lučani. "Još ćemo dalje obići teren i videti kakva je situacija."  

U podgolijskim selima Gleđici, Vučaku i Međurečju najviše su stradali mladi zasadi maline.

"Sneg je počeo da pada oko sedam uveče. Juče izjutra je stajao sneg posle toga se sve to srušilo i kao što vidite, šteta je 50% sigurno, ako ne i više. Šta ćemo. Juče smo kidali opet zaperke, kosili, ali nikakve vajde", kaže Ljuba Ćurčić iz Gleđice.

Zbog obilnih padavina proteklih dana kod pšenice i drugih strnih žita, kojima je u Rasinskom okrugu posejano 4.200 hektara, stručnjaci savetuju primenu fungicida, čim krene faza cvetanja kako bi se izbegle gljivične infekcije.

"Fuzarioza klasa izazova veoma velike štete koje mogu da se manifestuju na dva načina. Prvi je zrna su štura i nenalivena i prinos je manji, a drugi je daleko veći, ova gljiva sintetiše mikotoksine koji mogu da izazovu veoma velike posledice po zdravlje ljudi i domaćih životinja", kaže Sandra Miletaković, savetodavac za zaštitu bilja PSS Kruševac.

Kiša pogoduje i razvoju korova, pa je tretman herbicidima neophodan kako za kukuruz koji je na 35.000 u Rasinskom okrugu posejan u optimalnom roku, tako i za onaj koji će ratari tek posejati.

"Njima je preporuka da obavezno obave zaštitu posle setve, a pre nicanja kukuruza jer je kukuruz u tim početnim fazama osetljiv na razvoj korova", kaže Sandra Miletaković.

Višednevne padavine sprale su zaštitna sredstva i sa voćnih zasada, pa stručnjaci savetuju da se tretmani ponove čim to vremenski uslovi dozvole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво