Kragujevačka profesorka za govornicom Ujedinjenih nacija

Miroslava Matić profesorka engleskog jezika iz Kragujevca, govorila je u Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Tema su bili stari i problemi starenja.

Petogodišnja aktivnost Miroslave Matić u "Kutku za kvalitetnije starenje" pri Crvenom krstu, i zalaganje se da stariji učestvuju u borbi za donošenje Konvencije za zaštitu prava ove populacije u svetu, primećena je u međunarodnoj organizaciji  "Pomoć starima". Oni su - imajući u vidu njenu elokvenciju, poznavanje jezika, obrazovanje i godine, i predložili da svoje iskustvo iznese u Ujedinjenim nacijama.

 

"Prošle godine sam ja bila pozvana da učestvujem u radu otvorene grupe, pri UN posvećene starima, i tema je bila diskriminacija i nasilje prema starima. A ove godine je bila proslava obeležavanja dana starih i to 70 godina od donošenja deklaracije o ljudskim pravima, i onda da kažem kako su se ljudska prava menjala u našoj zemlji sa godinama i šta je deklaracija nama značila i šta znači", kaže Miroslava Matić profesorka engleskog jezika u penziji.

72-nja profesorka u penziji, ima dve ćerke, šestoro unučadi i praunuče, a u Kutku za kvalitetno starenje organizuje kurseve računara, piše putopisne priče, štrika za nezbrinutu decu. U tome joj pomažu koleginice i prijateljice.

Jedna od njih je i Ljubica Žikić profesorka u penziji koja kaže da u tom dobu zaista može mnogo šta da se učini: "Može da se piše, da stvara ko šta može i ima talenat, što i rade ljudi u Kutku. A može da se dogodi i zvezdani trenutak pa da neko ode kao Mira u UN i da tamo da izvanredan doprinos, da se promeni mišljenje".

Miroslava voli muziku, putovanja i druženje, zalaže se za usvajanje posebne konvencije UN o pravima starih i smatra da stari treba da budu aktivni koliko god im to fizičke i mentalne sposobnosti dozvoljavaju.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">