Nezadovoljni prokupački advokati

Jedan prokupački advokat podneo je prvu krivičnu prijavu protiv osnovnog javnog tužioca u tom gradu zbog, kako tvrdi, favorizovanja pojedinih advokata u angažovanju po službenoj dužnosti. U sudovima i tužilaštvima već odbacuju optužbe i tvrde da rade po zakonu.

Advokati iz Prokuplja i Blaca, Slobodan D. Stojanović i Ivica Pavlović, svoje tvrdnje potkrepljuju spiskom angažovanih branilaca po službenoj dužnosti u poslednje četiri godine, po zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva u Prokuplju. Kažu da se na njemu jasno vidi nesrazmera u broju postupanja, iako bi ona trebalo da budu približno jednaka kod svih registrovanih advokata.

"Za prvih jedanaest meseci nisam nijednom postavljen, dok je npr. jedan advokat , koji je upisan posle mene, postavljen šest puta za mesec i dvadeset dana. Tu se uglavnom postavljaju advokati, koji su nekada radili u policiji i tužilaštvu", kaže Slobodan D. Stojanović, advokat iz Prokuplja.

Slična iskustva imaju i kada je reč o njihovom angažovanju u postupcima pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Kuršumliji.

"Ja nijednom nisam izabran za branioca po službenoj dužnosti, dok su određena lica dva puta, čak određena osoba i tri puta uzastopce birana po službenoj dužnosti", navodi Ivica Pavlović, advokat iz Blaca.

U Sudovima i Tužilaštvima u Topličkom okrugu odbacuju optužbe advokata. U pisanim odgovorima RTS-u ističu da branioce isključivo angažuju po redosledu sa spiska, koji im je Advokatska zajednica u Prokuplju dostavila..

Angažovanje branilaca po službenoj dužnosti, iako advokati nerado govore o tome, njima donosi pre svega, odgovarajuću finansijsku sigurnost i solidne prihode, što je veoma važno, pre svega onima koji su početnici u ovom poslu.

Pitanjem da li ima ili ne favorizovanja u topličkom pravosuđu, baviće se i nadležno tužilaštvo, po krivičnoj prijavi za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Za to vreme, u Advokatskoj komori u Nišu, tvrde da nisu upoznati sa problemima svojih članova i ističu da su oni svakako bili prva adresa za pomoć.

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. dec 2018, 18:56) - Budjenje [neregistrovani]

Advokati su u pravu

Bravo za mlade advokate, neko mora da pocne.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">