Kamp za najmlađe folklorce u Mionici

Novosadsko udruženje građana "NS Kultis" organizuje etno-kamp za najmlađe folklorce iz Srbije i okruženja, u seoskom domaćinstvu Milogošće u kosjerićkoj Mionici. Do sada je na letnjim i zimskim kampovima bilo oko hiljadu osamsto učesnika.

Kako su se mioničke livade nekada kosile, s pažnjom su slušali novosadski folklorci, nestrpljivo iščekujući da svako od njih napravi otkos.

"Malo je umorno za one koji kose celu livadu, ali može da se kosi...Šta bi ti radila da je ono vreme, da li bi ti kosila ili vodu nosila? Paaa sad...vodu nosila!", kaže Ena Šupica, Novi Sad.

"Naučila sam kako se kaže bakvica..Šta je bakvica? To je ono što stoji u zemlji, na tome se otkiva", kaže Željana Lukić, Sivac.

Posle poljskih radova usledila je slatka nagrada i malo igre. Za to vreme domaćin je sve spremio za tkačku radionicu.

"Svidelo mi se da tkam i sigurna sam da će mi se jako svideti pidžama žurka, to jedva čekam", kaže Anja Ambrož, Novi Sad.

Malo starog, malo novog dobitna je kombinacija provoda u Milogošću, gde radionice za goste iz ravnice, vezuju za aktuelne sezonske poslove.

"Meni je drago što mogu da im prenesem to, da znaju kako je se živilo i radilo na selu, kako su se ljudi u to vreme borili da prežive, da žive, kako su se hranili, kako su se oblačili", kaže Mile Pantović, Milogošće.

"Ovo je potpuno drugi stil života, potpuno druge navike i zaista mislim da mogu da se upoznaju sa stvarima sa kojima baš svakodnevno nemaju priliku da se susretnu", kaže Marina Dabrović, Udruženje građana NS Kultis, Novi Sad.

Skupljali su i lekovite bilje, pravili sirupe i gotovo svi poželili da ovde provedu i deo zimskog raspusta.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се