Prvi astronomski kamp na Jastrepcu

Prvi astronomski kamp na Jastrepcu okupio je četrdesetoro mladih željnih interplanetarnih saznanja, profesore i naučne radnike, ali i izazvao veliko interesovanje Kruševljana. Kamp je realizovan u okviru projekta "Nebo je granica" astronomskog udruženja "Eureka", a uz podršku Mense.

Predeli bez gradske rasvete i aerozagađenja kao što je najšumovitija planina Balkana, idealne su prirodne opservatorije. Za razliku od  gostiju, obično zainteresovanih za planinske staze, ove je zanimalo zvezdano nebo.

"Da bi ljudi bili upoznati sa tajnama svemira potrebno je da profesionalni astronomi koji su vešti u naučnoj komunikaciji približe takvu jednu kompleksnu strukturu najširem sloju gradjanstva", kaže Jovan Aleksić, član astronomskog društva "Ruđer Bošković" i Mense.

Za Miloša Stankovića, svemir je bio nepoznanica, do učlanjenja u kruševačko astronomsko društvo.

"Posle toga sam kupio i svoj teleskop. Čak promenio smer u istoj gimnaziji, jer sam bio na društveno jezičkom, posle prešao na prirodno-matematički, što je bila i posledica tog zaljubljivanja u ovu, jednu od najlepših nauka", kaže Miloš Stanković, član "Eureke".

Želja mladih astronoma je da Kruševac dobije opservatoriju. Od toga ih deli samo korak, jer su najveći deo opreme nabavili.

"Jedino što je ostalo to  je i ta kupola i naravno lokacija koju će grad odrediti i za koju očekujem da će biti na Bagdali kako bi Kruševljani bili peti po redu grad u Srbiji koji će imati sopstvenu javnu opservatoriju", kaže Zoran Tomić, predsednik astronomskog društva "Eureka".

Magnet za posmatrače, bila je kiša meteora - Perseida.

"To su u stvari ostaci komete koji kako se zove kada se nađu u zemljinoj atmosferi sagorevaju i nastaju zvezde padalice. Vrhunac je ovih dana kada mogu da se vide iz ovih prostora do 60, 80 po satu", kaže Marko Veljković, profesor Vazduhoplovne akademije u Beogradu.

Zvezde padalice se ne mogu snimiti, ni posmatrati teleskopom, već golim okom. Mnogo je želja po verovanju, zamišljeno prethodnih noći. Za sada su se ostvarile onima koji su želeli da detaljnije vide Mesec i Jupiter.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи