Muzej Jadra prvi put izložio praistorijski čamac

U Muzeju Jadra u Loznici prvi put za posetioce izložen je monoksil pronađen na Drini 2011. godine. Reč je o izuzetno retkom primeru čamca, koji je star nekoliko vekova.

Isklesan od jednog komada hrastovog drveta, dugačak sedam metara i težak više od tone, monoksil sa Drine, posle šest godina od pronalaska dostupan je za posetioce. Ovo plovilo ne samo da je značajno po tome što je prvo takvog tipa pronađeno na Drini, već i što otvara pitanja o životu na i kraj ove reke.

"Plovile su burke, bile su drinke vodenice na Drini i šajke i tako dalje, znači to su neka karakteristična plovila koja su prevozila robu, prevozila ljude, ovo čudo ili ovaj monoksil koji je pronađen na Drini je prvi ovakav čamac koji otvara mnoga pitanja", kaže Zoran Tošić, kustos u Muzeju Jadra.

Vrh ovog neobičnog čamca na obali Drine u selu Jelav pronašli su ribolovci, nakon čega je iskopan i poslat na konzerviranje u Pančevo. Analiza starosti monoksila koja je urađena Zagrebu na Insitutu "Ruđer Bošković" pokazala je da je čamac nastao u periodu od 1695. do 1914. godine.

"Ako se zna da su Drinom plovili parobrodi devedesetih godina 19. veka, ako se zna da su Savom i Dunavom 1817. već pojavili parobrodi i veliki brodovi saobraćali od Beograda do Zvornika, a uzvodno ne, onda možemo sa sigurnošću reći da je ovaj monksil star nekoliko stotina godina i da potiče iz sredine 18. veka", kaže Zoran Tošić, kustos u Muzeju Jadra.

U Muzeju Jadra kažu da je u pripremi projekat na osnovu kojeg bi se sledeće godine započelo sa radovima na izradi replike monoksila, koja bi potom bila izložena u centru grada sa namerom da Loznica postane prepoznatljiva i po ovom retkom čamcu.

Monoksili su najstarija vozila koja su se za prevoz robe koristila još u praistoriji. Pre Slovena njima su se prevozili Kelti, a sa pojavom splavova ovi čamci otišli su u istoriju.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи