Forum čeških i srpskih privrednika u Nišu

Prvi poslovni forum malih i srednjih preduzeća i klastera između Češke i Srbije održan je u Nišu. Cilj foruma je uspostavljanje trgovinske saradnje između preduzeća posredstvom klastera.

Spoljno-trgovinska razmena između Srbije i Češke je u stalnom porastu i iznosi više od 600 miliona evra. Dvanaest čeških i preko 70 srpskih preduzetnika srelo se na prvom Poslovnom forumu malih i srednjih preduzeća u Nišu.

Predstavljali su se preduzetnici iz oblasti mašinske industije, metalne i drvoprerađivačke industrije, proizvođači nameštaja i tekstila, nanotehnologije i energetike, proizvođači i distributeri hrane.

"Vrlo važna stvar za mala i srednja preduzeća je da nađu sebe u određenim oblastima, a klasteri imaju bolje uslove da urade te stvari zato što su klasteri i institucije oko klastera efikasan alat za saradnju i ostvarivanje ciljeva i za poslovno povezivanje", kaže dr Pavla Bruskova, predsednica Nacionalne asocijacije klastera Republike Češke.

Svoj dosadašnji rad predstavila je i niška kompanija Yumis čiji proizvodi se već nalaze u 18 država širom Evrope i Amerike.

"Od mnogo većeg značaja je to da smo u kompaniji u značajnim razgovorima sa distributerom iz Praga, iz Češke, sa kojima ćemo uspostaviti poslovnu saradnju i konačno da se proizvodi naše kompanije nađu i u lancima marketa u Češkoj", kaže Milovan Kocić, Yumis.

Tri hiljade kontakata sa poslovnim ljudima u svetu, koji ima organizator foruma, "Kuća klastera" važna je karika u povezivanju srpskih i stranih preduzetnika.

"Jedan klaster menadžer ne predstavlja jednu firmu već kao što smo čuli iz njihovih prezentacija pred više od 600, 700 firmi iz određenog sektora, tako da je kontakt našeg klaster menadžera, srpskog, odnosno naše kompanije zapravo kontakt sa gotovo 600 kompanija sa druge strane", kaže dr Danka Milojković, Kuća klastera.

"Ministarstvo je u periodu od osam godina prepoznalo klastersko organizovanje kao izuzetno dobar metod za unapređenje efikasnosti rada malih i srednjih preduzeća i u tom smislu podržavamo kuću klastera kao originalni srpski brend u svojim nastojanjima da poboljša rad malih i srednjih preduzeća", kaže Željko Stojanović, viši savetnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

U okviru poslovnog foruma održano je preko 30 sastanaka srpskih privrednika malih i srednjih preduzeća sa češkim privrednicima i time je stvoren trgovinski most između ove dve zemlje.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи