Premijera "Nečistih sila" u Užicu

U užičkom Narodnom pozorištu sinoć je premijerno izvedena predstava "Nečiste sile", po tekstu Ljubiše Vićanovića i u režiji Bogdana Jankovića. Drama o poslednjem delu života i stvaralaštva velikog Mihaila Bulgakova na scenu je postavljena u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem.

U trenutku zabrane njegovih dela i sveopšte hajka protiv "bulgakovštine", uz prezir loših pisaca i takozvane kulturne elite, u kandžama potpune staljnističke kontrole i dilemi dokle umetnik sme da ide ne bi li njegovo delo ugledalo svetlost dana, Bulgakov ne pristaje
na kompromis, koji mu liči na "zelene zakrpe na crnim pantalonama od fraka" istrajući u buntu za slobodu pisanja.

Nečistim silama progonjen, iscrpljen bolešću, diktira poslednju verziju svog najvećeg dela do kraja - drugačija priča o velikom piscu u nevremenu.

"Bulgakova doživljavam prvenstveno kao tragičnog junaka, ceo njegov opus kao pisca i kao čoveka koji se bori u jednom sistemu koji je pokazao kakav jeste", kaže Vićanović.

Svako je Bulgakova zamislio drugačije, ističe reditelj Bogdan Janković:

"Ono što je bitno za njega jeste i da je borac za slobodu mišljenja i, nažalost, baš zbog toga što slobode zbog cenzure nije bilo, on je tragičan junak."

Posle glavne uloge u scenskoj adaptaciji najpoznatijeg Bulgakovljevog dela "Majstor i Margarita", Vahidin Prelić se ovog puta našao u ulozi velikog pisca:

"Nisam video ovakvu stranu Bulgakova, koji je i vrcav i vedar, dobar. Tačno je da on ima tu neku crnu stranu, da se uvek negde žali, ali on prosto ne može da stane da negde ne progovori nešto, on ne može da se ne suprotstavi nekoj nepravdi."

Tekst "Nečiste sile" pre tri godine nagrađen je kao najbolji na konkursu Sterijinog pozorja, namenjenog afirmaciji savremenog domaćeg stvaralastva.

"Posebno je značajno", ističe Miloš Latinović, predsednik žirija Sterijinog pozorja, "da su gotovo svi tekstovi koji su proteklih deset godina nagrađeni na našem konkursu doživeli svoje scensko izvođenje i to u pozorištima širom Srbije."

Predstavu "Nečiste sile" užičko pozorište igraće i u čast nagrađenih na zatvaranju Sterijinog pozorja.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво