Potapanje valjevske Gračanice spasava nekoliko opština

Usled punjenja akumulacije Rovni i velikih padavina koje su podigle nivo budućeg veštačkog jezera, poplavljena je valjevska Gračanica, crkva iz 15. veka. To je izazvalo ponovne proteste vernika, građana i pojedinih udruženja koji se protive potapanju manastira. Oni od države traže da se akumulacija isprazni.

Tokom probnog punjenja akumulacije Rovni i usled obilnih padavina voda je ušla u manastir Sv. Arhangela Mihaila u Tubraviću kod Valjeva, poznat kao valjevska Gračanica što je izazvalo ponovne proteste vernika, građana i pojedinih udruženja.

Miodrag Marković,direktor JP "Kolubara" Valjevo koje vodi investiciju, kaže da je "akumulacija Rovni državni projekat, jedan od najvažnijih u Zapadnoj Srbiji u koji je uloženo skoro 80 miliona evra. Bilo kakav pokušaj pražnjenja akumulacije je nemoguć iz više razloga. U akumulacionom jezeru nalazi više od 12,5 miliona kubika vode, koja je zaustavljena ciljano da bi se sprečio poplavni udarni talas prema Valjevu:

"Pražnjenje nije čak ni predviđeno da se radi tako da smo mi tokom projektovanja i punjenja akumulacije predvideli i potapanje crkve."

Osnovni preduslov za izgradnju akumulacije Rovni bio je sporazum za crkvom o izmeštanju valjevske Gračanice, potpisan još pre 25 godina.

U međuvremenu, izmeštanje Gračanice nije bilo moguće zbog materijala od kojeg je sazidana, pa je 2003. godine vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao saglasnost za potapanje crkve i razmenu nepokretnosti, izgradnjom nove crkve iznad akumulacije.

Valjevska eparhija apelovala je da se akumulacija ne puni do projektovanog vrha, kako bi se spasla crkva.

Tim povodom oglasio se i patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je u poseti Australiji. On je rekao da je dobro što se ugrožene svetinje premeštaju na drugo mesto kako bi se sačuvale:
„Tako je premeštena i ova, tako su premešteni i drugi manastiri. Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko ja znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod navikao na tu svetinju, teško se miri. Vrlo mučno i teško je ali dešavalo se to i u prošlosti, biće toga i u budućnosti, tako da je Crkva ipak - imajući u vidu potrebu naroda - dala saglasnost da se to uradi."

"Svi ugovori koje smo potpisali sa Srpskom pravoslavnom crkvom", naglašava direktor JP "Kolubara" Miodrag Marković, "u potpunosti se poštuju. Prošle godine, u oktobru, premeštene su sve pokretne stvari i crkveni mobilijar iz valjevske Gračanice u novosagrađenu crkvu. Znači, svaki detalj, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sve ikone, ikonostas, sve pokretne stvari, sve je preneto u novu crkvu."

Nadležni tvrde da će akumulacija Rovni ubuduće spasavati Valjevo i nizvodne opštine u slivu Kolubare od velikih poplava.
,

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво