Pirotski "potrčko", tri godine kasnije

Dvadesetdvogodišnji piroćanac Aleksa Živković, poznatiji kao "potrčko" već tri godine sugrađanima pruža usluge plaćanja, kupovine i dostave na kućnu adresu. Dobitnik je mnogih priznanja, a od strane međunarodne omladinske komisije svrstan je među deset izuzetnih, mladih ljudi.

Pirotski "potrčko" najpre  je bez nadoknade pomagao starijim i bolesnim sugrađanima, a ostalima usluge naplaćivao pokušavajući da zaradi džeparac.

U međuvremenu, posao se širio,  a prikolica na biciklu postajala je sve veća. Osnovao je i udruženje građana kako  bi mogao da svoje ideje, a ima  ih na pretek, sprovede u delo.

"Udruženje je registrovano 2013. godine kao neprofitna organizacija, što znači da ima mogućnost  da obavlja profitne delatnosti, međutim, sva dobit se preusmerava na neprofitne aktivnosti poput projekta "Mladi za stare", kaže Aleksa Živković.

S obzirom na to da mu je glavno prevozno sredstvo bicikl, uočio je sa kakvim problemima se  susreću biciklisti u Pirotu, a jedan od najopasnijih je što mnogi voze noću bez signalizacije. Zahvaljujući donatorima, ovih dana zajedno sa patrolom saobraćajne policije, besplatno deli  komplete svetala.

"Baš sam iznenađen ovom akcijom. Kada me je policija zaustavila, ja sam očekivao kaznu, međutim, dobio sam svetla, i stvarno, sve lepo možemo da očekujemo od našeg "potrčka", kažu građani.

Posla i mogućnosti da se zaradi je sve više, ali Aleksa ne zapostavlja ni svoje najstarije  sugrađane.

"Ja sam nemoćna, muž mi leži u krevetu bolestan, da nije on ja ne znam šta bih radila. Čini mi se kao da mi je unuk, previše ga volim", kaže Vidosava Stamenković.

Aleksini vršnjaci, uglavnom, pozitivno ocenjuju njegov trud, ali je još uvek malo onih koji  žele da rade.

"Mislim da je veoma hrabro to što on radi, pun je ideja dečko i želim da mu pomognem da neke od tih ideja ostvari. Sa finansijske strane, vrlo sam zadovoljan", kaže Dejan Potić, student.

Nakon trogodišnjeg iskustva, Aleksa kaže da je, uprkos svemu, zadovoljan, a vršnjacima poručuje da bi trebalo da žive svoje snove, a da ako ne uspeju jednom, mogu da probaju još jednom, jer, kako kaže, snovi nisu nešto što nestaje nakon jednog neuspeha.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

broj komentara 0 pošalji komentar