Najstariji ćirilični kuvar

Kolekcionar starina Milan Avdalović iz Kikinde slučajno je došao u posed jedinstvene i vredne publikacije „Veliki srpski kuvar Katarine Popović Midžine” - prve ćirilične knjige recepata, koja je 1877. godine štampana u Austro-Ugarskoj.

Pored lustera i drugih starina, Milan Avdalović je u Mokrinu kupio i punu korpu knjiga. Među njima bio je i kuvar čije je recepte počela da koristi njegova supruga, ali i drugi.

Budući da je knjiga počela da se raspada od starosti, Milan je pripremio reprint izdanje, što je, kako kaže, iziskivalo dosta posla:

„Pošto sam sarač, stavio sam u kožni povez i ručno ušio strane kao pre više od stotinu godina.”

Na 622 stranice stalo je oko hiljadu recepata, a na mnogima bi pozavideli i vrhunski kulinari. Neki recepti postali su neupotrebljivi, jer više nema sirovina za njih, ali zato se u knjizi može pročitati sve o pravljenju čvaraka, variva, kobasica, zimnica, slatkiša i još mnogo toga.

Avdalović dodaje da se u knjizi govori i o postavljanju stola, ophođenju prema gostima, štednji pri kuvanju odnosno na drvima, jer onda nije bilo struje i plina. preporučena su čak  trideset četiri načina postavljanja salveta, dok, kako kkaže Avdalović, današnji konobari ne znaju više od deset načina.

U knjizi iz 1877. godine autorka Katarina Popović Midžina, obrazovana supruga trgovca iz Novog Sada, čitaoce još upoznaje kako se poslužuje jelo i kako treba da je opremljena kuhinja.

Zahvaljujući Milanu Avdaloviću, saraču iz Kikinde, srpski kuvar za dame, u luksuznom izdanju, našao se Americi, Australiji, Nemačkoj i Kanadi.

rts.kikinda@rts.rs
0230 439 745

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво