Читај ми!

Klub izlečenih alkoholičara

Alkoholizam je u vrhu bolesti zavisnosti, a starosna granica onih koji su se bar jednom opili spustila se među osnovce. Prevencija te opake bolesti u Srbiji je delimična i nedovoljna, smatraju izlečeni alkoholičari.

Jedan od najaktivnijih klubova lečenih alkoholičara u Srbiji, "Lav" u Valjevu, uspešno radi dvadeset tri godine.

Valjevac Zoran Ljubisavljević apstinira već deset godina, uz aktivnu podršku Kluba lečenih alkoholičara "Lav", koji radi kao socio-terapijska  zajednica pri dispanzeru za mentalno zdravlje Zdravstvenog centra "Valjevo".

"Alkohol je opaka bolest koja poništava sve", kaže Ljubisavljević. "Uz stalni stručni nadzor terapeuta i Kluba lečenih alkoholičara, uspeo sam da se stabilizujem i vratim sebi, svojoj porodici, prijateljima i društvu."

"Najvažnije je shvatiti problem i obratiti se za stručnu pomoć"

Klub je otvorenog tipa. Ima tridesetak stalnih pacijenata, lečenje traje dve godine, uz primenu grupne porodične terapije.

"Klub uspešno čuva apstinenciju, uz podršku porodice u promenama koje su neophodne kako bi se alkoholičari izlečili", kaže dr Branka Stanojević, šef Savetovališta za alkoholizam.

Goran Todosić je počeo da se leči pre godinu dana u dispanzeru i odmah se uključio u rad Kluba.

"Promene u mom životu su velike", kaže Todosić kome je, zbog problema u saobraćaju dok je vozio u alkoholisanom stanju, izrečena sudska mera lečenja. "Svi koji imaju problem sa alkoholom treba da shvate da je to bolest koju moraju lečiti. Najvažnije je shvatiti problem i obratiti se za stručnu pomoć."

Na 23. skupštini valjevskog Kluba lečenih alkoholičara "Lav", umesto doktora-terapeuta, govorili su apstinenti o svojim iskustvima.

Klub ima i svoje glasilo, a u Valjevo rado dolaze i članovi većine klubova iz cele Srbije.
Boško Mitrović, iz Kluba "Zdrav život" u Beogradu, koji se alkohola odrekao pre više od dvadeset godina, ističe da je razmena iskustava i načina rada važna.

"Bez obzira na dužinu apstinencije, nadogradnja je uvek potrebna kako bi se  vodio normalan "trezan" život. I u Beogradu, i u celoj Srbiji, na prevenciji radi se parcijalno i nedovoljno", smatra Mitrović.

Prema pokazteljima, 90 odsto osnovaca je probalo alkohol ili se jednom  opilo. U srednjoj školi se sve više  regrutuju budući zavisnici od alkohola.

Akoholičar nije uvreda već dijagnoza. Bolest je izlečiva, a lečenje doživotno i svodi se na promenu ponašanja alkoholičara i njegove porodice. Uz pomoć stručnjaka terapeuta i klubova lečenih alkoholičara apstinencija je mnogo lakša.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво