Читај ми!

Helikopteri dopremili hranu

Potraga za nestalim kod Perućca nastavlja se sutra. Prioriteti: evakuacija zavejanih, dopremanje pomoći ugroženima i stabilno snabdevanje strujom. Helikopter dopremio hranu mornarima na Dunavu kod Smedereva. Od smrzavanja do sada umrlo 20 osoba, 10 osoba izgubilo život u lavini na Kosmetu.

17.55 - Obustavljena potraga za Momčilom Nikolićem, koga je lavina zatrpala kod Perućca. Potraga za njim nastavlja se sutra.

17.45 - Saobraćaj na regionalnom putu Vranje - Vlase - Leskovac prekinut je zbog snežne lavine kod sela Dobrejance, izjavio je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Drakča Stanojković.

17.01 - Oko 16.30 počela akcija ronilaca i Žandarmerije na pronalaženju Momčila Nikolića iz Rastišta, koga je juče zatrpala lavina na delu puta Perućac–Rastište.

15.36 - Helikopter MUP-a Srbije dopremio hranu i lekove mornarima barže koja je od prošle nedelje zarobljena na Dunavu kod Smedereva.

15.30 - EPS usvojio odluku o popustu od 30 odsto na račun za struju za februar za sve koji su imali 15 odsto nižu potrošnju nego u januaru.

14.29 - U delu Intenzivne nege na Odeljenju hirurgije Urgentnog centra počeo je da prokišnjava krov, zbog čega su pacijenti premešteni u druge prostorije.

13.00 - Uspostavljen saobraćaj na putu Đerdap–Donji Milanovac, saopštili su iz "Puteva Srbije".

12. 01 - Snežna lavina zatrpala je deo puta Hidroelektrana Đerdap–Donji Milanovac.

11.30 - Potraga za nestalim Momčilom N. na koga se juče sručila lavina trebalo bi da bude nastavljena danas. Ekipa ronilaca stiže iz Beograda.

10.05 - Policija, vatrogasci i građani nastavljaju potragu u selu Restelica za osobom za koju se pretpostavlja da je zatrpana pod lavinom snega.

Spasilačke ekipe Žandarmerije i ronilaca MUP-a Srbije obustavili su potragu za Momčilom Nikolićem iz Rastišta, koga je juče zatrpala lavina na putu Perućac-Rastište i nastaviće je ujutru.

Načelnica Policijske uprave Užice Dragica Jevtović rekla je da posle sat i po potrage, ronioci u zaleđenom jezeru nisu danas uspeli da pronađu Nikolića. Potragu otežava led koji je debljine do metar i po na jezeru.

Spasioci su uz pomoć mehanizacije i meštana juče pretražili ceo kopneni deo i sneg je raščišćen, ali muškarac nije pronađen. Njegova supruga i dvoje dece juče su evakuisani u Bajinu Baštu.

U Smederevu je uspešno izvedena akcija dopreme hrane za 13 mornara na srpskom i ukrajinskom brodu na ledom okovanom Dunavu.

Akcija dopremanja hrane helikopterom je trajala kratko, taman toliko da se dostave potrepštine dvojici mornara JRB-a koju su na Dunavu osam dana. Oni su juče uputili apel za pomoć i zatražili da im se dostavi hrana.

Osim dvojice moranara JRB-a, na Dunavu se nalazi i 11 ukrajinskih mornara koji su tri dana zarobljni na brodu. Ukrajinski mornari su sekirom uspeli da razbiju led i malim čamcima dođu do obale gde im je dostavljena hrana.

Led na Dunavu kod Smedereva zarobio je dva brodska šlepa i jedan brod. Tone mazuta i veštačkog đubriva na njima u ovako nepredvidivim okolnostima mogli bi izazvati ekološku katastrofu.

Šef Lučke kapetanije Smederevo Hranislav Mirković rekao je da su 52 plovila okovana ledom na Dunavu kod Smedereva i Grocke.

Prioriteti spasilaca i nadležnih u Srbiji jesu evakuacija zavejanih, dopremanje pomoći ugroženima i stabilno snabdevanje električnom energijom. Od smrzavanja do sada umrlo 20 osoba, 10 osoba izgubilo život u lavini na Kosmetu. Nastavljena je potraga za još jednim nestalim.

Najteža situacija je u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Čajetini. Iz kritičnih područja do sada je spaseno 253 osobe. Zavejano je 24.600 domaćinstava sa više od 70.000 stanovnika. Neprohodno je blizu 9.000 kilometara puteva.

Pomoć iz Robnih rezervi džipovima, motornim sankama ili peške doprema se zavejanim domaćinstvima u 21 opštinu. Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da će se hrana danas deliti u Sečnju, Kuršumliji, Aleksandrovcu i Blacu.

Otapanje snega već je počelo da pravi probleme. U delu Intenzivne nege na Odeljenju hirurgije Urgentnog centra počeo je da prokišnjava krov, zbog čega su pacijenti premešteni u druge prostorije.

U Centru za plućne bolesti Kliničkog centra u Kragujevcu takođe prokišnjava krov i postoji mogućnost da se uruši.

Radnici kraljevačkog preduzeća "Zapadna Morava" razbili su više od kilometra ledenih čepova uzvodno od ušća Ibra u Moravu. Posao im usporava nepristupačan teren i balvani koji gomilaju sante leda u koritu reke.

Vlada AP Vojvodine formirala je Koordinaciono telo za borbu protiv poplava, saopštio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić naglasivši da "u martu preti realna opasnost od poplava".

Sneg koji od sinoć pada na Kosovu izazvao je mnogo problema i na putevima u pokrajini, a najteža situacija je u Metohiji gde je snežni pokrivač u pojedinim mestima dostigao visinu do dva metra.

Petoro Srba, u selu Medregovac u opštini Podujevo još uvek je potpuno odsečeno od sveta.

Neka sela u opštini Kačanik su potpuno blokirana, u blokadi su i neki seoski putevi prema Brezovici, a neprohodni su i putevi koji sever Kosova preko Banjske i Tresave povezuju sa Novim Pazarom i put Peć–Kula–Rožaje.

Otežan je saobraćaj na dva alternativna putna pravca koji su, zbog barikada koje nisu uklonjene ispred prelaza Jarinje i Brnjak, jedina veza stanovništvu severa Kosova sa centralnom Srbijom.

Na Kosovu su na snazi redukcije električne energije, na severu pokrajine u pitanju su jednočasovna isključenja struje, dok u ostalim delovima Kosova pojedini potrošači bez struje ostaju po tri sata i duže.

U regionu Šar-planine i u pojedinim planinskim predelima u Metohiji postoji opasnost od snežnih lavina.

Ni u velikim gradovima brzina čišćenja ne može da se odupre obilnosti snega koji pada. Deca su na raspustu, a sreda, četvrtak i petak i za ostale su neradni dani. A prema ranijim najavama, danas i sutra radiće samo oni koji moraju.

Bez obzira na iznenadne slobodne dane, u Auto-moto savezu ne savetuju polazak na put. 

Potrošnja struje je maksimalna. Iako prenapregnut, sistem izdržava. Mere uštede koje se sprovode nekoliko dana, kažu, donele su uštedu od svega pet odsto.

Uprkos velikoj potrošnji struje, restrikcije za građane, podsećaju u EPS-u, nisu u planu.

Štednja i racionalnija potrošnja u domaćinstvima, gašenje suvišnih sijalica i isključivanje bar jednog rebra na grejalicama i dalje je neophodno.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се