Читај ми!

Zima ne popušta

Obilan sneg i niske temperature širom Srbije i dalje otežavaju saobraćaj i stvaraju problem u snabdevanju strujom. Hladnoća je donela i nove žrtve, a beživotno telo Miladina Nikolića, posle sedmodnevne potrage, pronađeno je na padinama Suvobora.

U celoj zemlji, temperatura je i dalje ispod nule, a zbog snega i niskih temperatura i dalje je na snazi vanredna situacija u mnogim opština. Meštani sela Srezojevaca na padinama Suvobora u snežnim smetovima pronašli su telo Milutina Nikolića nestalog 24. januara.

Predsednik Mesne zajednice Dragan Vuković rekao je da je dvadesetak meštana juče krenulo u potragu, držeći se za ruke i gazeći sneg, i da su sinoć naišili na leš u snežnom nanosu. On kaže da je Nikolić pronađen oko 300 metara od kuće, prema jednom potoku, potpuno zavejan snegom.

Helikopterom u Ivanjicu je iz sela Smiljevca prebačena žena kojoj je hitno bio potreban lekar. Iz najudaljenijih sela evakuisano je još 12 ljudi. U mnogim seoskim školama širom Srbije nema nastave.

"Noćas je starija žena srčani bolesnik u opštini Lučani u selu Topolisnica koja je pala u komu zbrinuta u bolnici, jer su ekipe uspele da se probiju do nje kroz snežne smetove", izjavio je Tanjugu Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

On je rekao da u Ljuboviji ne radi šest isturenih školskih odeljenja u planinskim selima, da u Bajinoj Bašti oko 30 domaćinstava nema struju, a u Crnoj Travi oko 50. Regionalni i magistralni putevi su uglavnom prohodni i problema ima na nekim lokalnim putevima.

Posle četiri dana ponovo je prohodan put  do policijskog punkta u kopnenoj zoni bezbednosti na planini Kukavici i do četiri sela u kojima živi 450 ljudi. Pedesetak sela na Pešterskoj visoravni još je u snežnoj blokadi sa smetovima i do pet metara.

Štab za vandredne situacije u Valjevu naložio je nadležnim službama da pojačaju broj mobilnih ekipa i angažuju svu raspoloživu mehanizaciju, posebno u zavejanim planinskim selima i na Divčibarama. Biće i strožija kontrola čišćenja trotoara, jer je neočišćen led prouzrokovao i mnogo preloma.

Zaječarci i stanovnici zaječarskog okruga već nekoliko dana žive uz hladnoću koja je jutros iznosila minus 18 stepeni, ali se, prema oceni Okružnog štaba za vanredne situacije u Zaječaru, život odvija normalno i sve službe rade.

Načelnik zaječarskog okruga Dušan Ivanić kaže da normalno rade škole, preduzeća, ustanove, da ima dovoljno struje, vode i namirnica i da su putevi prohodni.

Situacija uzrokovana posledicama snežnog nevremena još je loša u Novoj Varoši. Predsednik opštine Nova Varoš Slaviša Purić je rekao da je dosad tek polovina nekategorisanih puteva osposobljena za saobraćaj zbog nedostatka teške mehanizacije i čestog kvarenja postojeće i da zato ni hitna medicinska pomoć ne može normalno da funkcioniše, pa su ugroženi meštani zavejanih područja u slučaju da je potrebna hitna lekarska intervencija.

U Bajinoj Bašti gde je na snazi vanredno stanje, normalizovano je snabdevanje strujom. U Kosjeriću, prema rečima zamenika šefa za infrastukturu Milojka Lečića, situacija je bolja, jer su svi magistralni i regionalni putevi i svi opštinski putni pravci prve i druge kategorije prohodni, a struja se isporučuje uglavnom bez većih problema.

Službe u Zlatiborskom okrugu brine to što se od sutra očekuju nove padavine. U Podrinju gde je vanredno stanje u brdsko-planinskom području Ljubovije, Krupnja i Malog Zvornika nastavljeno je uklanjanje snega sa preostalih deonica lokalnih puteva.

Najteže je u mesnim zajednicama Radalj i Velika Reka gde je nastavljeno raščišćavanje lokalnih puteva koje će biti brže pomoću teške mehanizacije Vojske Srbije čiji se dolazak danas očekuje.

U Loznici gde je jutros u sedam sati bilo minus 15, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Petar Katanić je rekao Tanjugu da su u Jadru svi magistralni, regionalni i lokalni putevi prohodni, a međugradski i lokalni sabraćaj se odvija bez većih teškoća.

"U Loznici nema poremećaja nastave u školama, a redovno se obavljaju sve komunalne delatnosti i snabdevanje strujom, vodom, toplotnom enrgijom i namirnicama", naveo je Katanić.

Načelnik školske uprave Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović izjavio je Tanjugu da su sneg i mrazevi na Kosovu otežali nastavu u pojedinim školama i da je posebno teška situacija na centralnom Kosovu u opštini Lipljan u selima Radevo, Kuzmin, Preoce i Ugljare, zbog neraščišćenog snega.

"U tim sredinama gotovo da i nema prevoza pa više od 20 odsto učenika sa tog prostora ne pohađa nastavu", rekao je on.

Na severu Kosova na snazi su redukcije i građani bez struje na po sat ostaju nakon svakog drugog sata.

Pomoć Vojske Srbije

Pored svojih redovnih zadataka pripadnici Druge brigade Kopnene vojske angažovani su i na pomoći stanovništvu u raščišćavanju snežnih nanosa u jugozapadnom delu Srbije.

U opštinama Ivanjica, Nova Varoš, Sjenica i Prijepolje angažovano je ukupno 11 inžinjerijskih mašina sa pratećim ljudstvom, od čega je devet iz 2. Brigade Kopnene vojske u Kraljevu i dve mašine kao ispomoć iz garnizona Požarevac koje su angažovane u Ivanjici.

Do danas je ukupno na područjima svih ovih opština očišćeno skoro 500 kilometara puteva.

"Zbog veoma teške situacije u Ivanjici, od danas smo angažovani i na području te opštine sa ukupno tri inžinjerijske mašine. Naše ekipe uključene su u rad Štaba za vanredne situacije i angažuju se u skladu sa njihovim zahtevima", kaže oficir za odnose sa javnošću 2. brigade Kopnene vojske poručnik Ivan Obreza.

On je dodao da dve mašine raščišćavaju zavejane puteve u selu Kušići, a jedna u selu Kovilj, kao i da su uslovi za rad veoma teški, a dodatno ih, kako kaže, otežavaju i ekstremno niske temperature.

U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Sjenici gde je u šest sati izmereno 26 stepeni ispod nule. U mnogim seoskim školama širom Srbije nema nastave. Oko 800 učenika šest seoskih osnovnih škola u Kraljevu, zbog niskih temperatura i snega, do ponedeljka neće ići na nastavu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи