Читај ми!

Ledeni dani u Srbiji

Hladnoća i sneg odneli nove žrtve. Uz pomoć helikoptera MUP-a Srbije u Ivanjici u tri leta sa vrhova Golije i Javora spaseno je dvanaest životno ugroženih ljudi. Nastavlja se potraga i za dve starije osobe u okolini Medveđe i Suvobora.

U 14 opština u Srbiji i dalje je na snazi vanredna situacija, a snežna mećava odnela je i nove žrtve. Dvanaestoro zavejanih lica uz pomoć helikoptera spaseno na području Ivanjice.

Doktor Doma zdravlja u Topoli Momčilo Gojković potvrdio je da je u snegu pronađeno telo N.S. (72) iz Kloke kod Topole. Gojković je Beti rekao da je N.S. bio bolestan, i da je njegovo telo pronađeno smrznuto u snegu.

Prva žrtva hladnoće u opštini Kuršumlija je 50-togodišnja Biserka Milenković iz sela Prevetica, koju je suprug jutros pronašao zavejanu u snegu kilometar i po od kuće.

Meštani sela Srezojevaca pronašli su telo Milutina Nikolića, za kojim su tragali od 24. januara.

"Tridesetak meštana danas je krenulo u potragu i na jednom mestu u blizini kuće primetili smo čizmu koja je virila iz snega", rekao je za Fonet predsednik Mesne zajednice Srezojevci Dragan Vuković.

Uz pomoć helikoptera MUP-a Srbije u Ivanjici je spaseno dvanestoro lica koja su bila zavejana u snežnim smetovima. 

Predsednik opštine Ivanjica Radomir Ristić rekao je da je Krizni štab opštine Ivanjica jutros  doneo odluku da zatraži pomoć MUP-a i da evakuišu najugroženiji.

"Obratili smo se direktoru policije Veljoviću i veoma brzo je u Ivanjicu stigao specijalni helikopter za reagovanje u vanrednim situacijama. Sa Golije i Javora uspešnom akcijom spaseno je dvanaest ljudi", rekao je Ristić.

Iz sela Smiljevca prebačena žena kojoj je bila potrebna hitna lekarska pomoć. Drugim letom stiglo sedmoro ljudi koji su deset dana bili zavejani u selu Vučak. Do večeri helikopter će dovesti još jednog povređenog čoveka iz Erčega. 

Pripadnici odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Kruševcu do danas su spasli i evakuisali šest starih i bolesnih lica iz udaljenih planinskih sela koja su bila odsečena zbog velikih snežnih nanosa i neprohodnih saobraćajnica, saopštili su iz Policijske uprave Kruševac.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da će novi sneg koji se najavljuje otežati već komlikovanu situaciju.

"Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije angažovani su na dostavljanju pomoći bolesnim osobama i njihovom prevozu do zdravstvenih ustanova i takvih akcija je bilo više od 60 od Božića do danas", rekao je Marić.

Govoreći o potrazi za dvema osobama koje su nestale u smetovima, Marić je rekao da je potraga veoma teška zato što je neophodno pomoću mehanizacije raščistiti sneg, tako da će i ta akcija potrajati i novi sneg će je učiniti teškom.

Trenutno se traga za jednom muškom osobom u selu Vrapce, u opštini Medveđa, za koju se sumnja da nije živa zbog velikog mraza i niske temperature. Druga osoba nestala je na području Suvobora.

Marić je savetovao ljudima koji žive u ugroženim opštinama, posebno starijima, da nikako ne napuštaju svoja domaćinstva.

Predrag Marić je naveo da se građani za pomoć mogu javljati opštinskim štabovima za vanredne situacije ili najbližoj vatrogasnoj spasilačkoj jedinici na broj 93.

Seoska domaćinstva pripremaju se za zimu nabavkom hrane, a uvek postoji opcija evakuacije ako budu znatnije ugroženi ljudski životi i to je na opštinskim štabovima za vanredne situacije da svakodnevno procenjuju, rekao je Marić.

Nepovoljna prognoza 

Meteorolozi od četvrtka najavljuju nove padavine i nastavak temperatura ispod nule.

Danas u Srbiji najhladniji grad je Sjenica sa minus 29 stepeni celzijusovih, a u Ćupriji i Kragujevcu izmerena su minus 23 stepena, Leskovcu i Požegi minus 22 stepena, Kruševcu i Zaječaru minus 21, a u Kraljevu, Valjevu i Negotinu 20 stepeni ispod nule.

Marić je upozorio da bi eventualno naglo otopljavanje potencijalno moglo da dovede do bujičnih poplava kojih je u Srbiji bilo mnogo u proteklih nekoliko godina.

Sedam autobusa "Autoprevoza" u Gornjem Milanovcu jutros nije krenulo jer je zaledila nafta u dovodnim cevima do motora, zbog čega đaci i radnici nisu stigli na posao, izjavio je otpravnik Milutin Gačić.

On je za agenciju Beta rekao da je jutros temperatura izmerena od minus 21 stepen, a autobusi nisu mogli da se pokrenu u Kamenici ispod Maljena i Pranjanima na padinama Suvobora, zatim u rudničkom selu Dragolj i u gružanskom kraju.

U selima pranjanskog kraja vozači Mikan Bralović i Boško Petrović u toku noći su uključivali motore da bi zagrejali autobuse kako bi putnicima jutros bilo toplo, ali čim su krenuli zaledila je nafta i oni su stali.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи