Читај ми!

Slobodna zona "Pirot" najuspešnija

Slobodna carinska zona "Pirot" sa prometom od 380 miliona evra proglašena je najuspešnijom u Srbiji. Privrednici iz zone mogu da prerađuju i dorađuju robu, kao i da je bez carine izvoze u druge zemlje.

Priznanja "Najbolje  iz  Srbije" i  nagradu Privredne komore Srbije za doprinos u razvoju regiona u protekloj godini dobila je Slobodna zona "Pirot" koja se istakla ukupnim prometom od 380 miliona evra kompanija koje upošljavaju preko 4.500 radnika.

Pored devet proizvodnih kompanija, među kojima su Mišlenov "Tigar Tajers" i tri fabrike Tigra AD, u granicama Slobodne zone "Pirot" posluje i stotinak malih i srednjih preduzeća iz oblasti trgovine. Osim što su od strane lokalne samouprave oslobođeni svih taksi i dažbina prilikom izgradnje objekata, korisnici kažu da im zona omogućava brže, jeftinije i jednostavnije poslovanje.

Saša Pejčić, menadžer RBL group kaže da mogu robu da dovoze i prerađuju kao i da je bez carine izvoze u druge zemlje. Osim toga, kako kaže, izuzetno je dobra saradnja i sa carinom.

I jedna francuska firma uskoro će u Slobodnoj zoni "Pirot" početi proizvodnju mašinskih  delova. Cyril Cieslak iz firme "JLB  Tehnologis" kaže da je ovde sve na jednom mestu - carina, dobar tim stručnjaka Slobodne zone kao i partneri "Tigar Mišlen", pa, kako kaže, planiraju da počnu  proizvodnju u martu ili aprilu i zaposle od petnaest do dvadeset radnika.

U  2011. godini Slobodna zona "Pirot" ostvarila je izvoz od dve stotine miliona evra, a nadaju  se da će u narednom periodu premašiti ovu cifru, jer ova zona,  zbog ponuđenih olakšica koje su veće nego u okruženju ali i zbog Koridora 10, može biti konkurentna i privlačna za investitore. Nedavno je i država odobrila značajne poreske olakšice.

Direktor Slobodne zone "Pirot" Dragan Kostić kaže da se porez na dodatnu vrednost ne plaća na  energente za proizvodne korisnike.

"Pred kraj godine je usvojeno da porez na dobit privrednih društava koja se bave proizvodnjom  bude nula, a ne deset odsto. Uz postojeće pogodnosti da je PDV i carina nula odsto u granicama zone, plus pogodnosti koje daje lokalna samouprava", kaže Kostić.

Odlukom Vlade Srbije Slobodna zona "Pirot" je prošle godine proširena sa šezdeset i sedam na stotinu i tri hektara kompletno infrastrukturno opremljenog zemljišta, što će komintentima omogućiti povećanje proizvodnje. Takođe, ovim proširenjem i Industrija odeće "Prvi Maj" u restrukturiranju ušla je u režim zone, a to može predstavljati prednost za ovu fabriku u pronalaženju strateškog partnera.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара