Читај ми!

Lažna dojava da referendum nije uspeo

Da li dojava može biti lažna? Da li referendum može da ne uspe? Dva pitanja – dva odgovora.

LAŽNA DOJAVA. Na televiziji i u štampi u poslednje vreme često smo se sretali s konstrukcijom lažna dojava. A može li dojava biti lažna?

Prvo, dojava je glas o nekome/nečemu, vest, obaveštenje, poruka. Ako smo glasno progovorili o nekome/nečemu, još pred nekim, postoje svedoci da je bilo dojave, pa nema laži.

Ili ima?

Lažan – koji predstavlja laž, neistinu.” Ne samo to. Kažemo da su i suze lažne iako ih ima, vidimo ih, ali su neiskrene čak i kada su krokodilske.

A imali smo lažne proroke, nekada u Svetom pismu a čak i danas: predstavljaju se da su pravi a nisu. A ko su „lažni prijatelji”? Reči koje u dva jezika zvuče isto ili slično, zapravo imaju različito značenje.

Lažni zubi su veštački, a lažne isprave su falsifikovane, i vesti su lažne, i uzbuna je lažna, zašto ne bi mogla i dojava. Pridev lažan pokazuje da je sadržaj imenice dojava neistinit s ciljem da se obmane, prevari.

Ovo je slučaj polisemije, ili višeznačnosti, tj. svojstva prideva lažan da ima više značenja.

NEUSPEO REFERENDUM. Nije to baš tako jednostavno.

Cenzus je doskora iznosio 50+1, što znači da je za donošenje odluka bilo neophodno da izađe 50 odsto upisanih birača i još jedan da bi odluka bila validna.

Da na referendum raspisan po starom zakonu nije izašlo dovoljno glasača, moglo bi se govoriti o tome da nije uspešno realizovan, da je neuspešan, promašen.

Ali u decembru prošle godine Skupština je odlučila da više nije važno koliko će upisanih birača izaći na referendum, pošto je ukinut cenzus od 50 odsto.

Za referendum se više ne može reći da nije uspeo. Da li?

U januaru je održan referendum po novom zakonu. „Zahtevamo da Narodna skupština Republike Srbije konstatuje da referendum nije uspeo”, reči su jednog od opozicionih prvaka.

Ovde pridev neuspeo, pored ostalog, znači veoma mali odziv, kao i želju da se posebno naglasi da je nedopustivo mali broj izašlih, ali to je lični utisak.

Pošto po novom zakonu više nije važno koliko će upisanih birača izaći na referendum, jer je ukinut cenzus od 50 odsto, svaki referendum je uspešan.

Važeća će biti odluka za koju je glasala većina izašlih birača, makar i odziv na referendum bio mali.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво