Čitaj mi!

Kako me je 11. septembar naučio da Amerika nije kod Požarevca

Dvadeset godina od događaja koji je promenio svet. Za mene, koja sam tada imala nepunih osam godina, bilo je to nešto neshvatljivo, daleko i nevažno.

"Gde je ta Amerika, je li to negde mnogo daleko od nas?" Nisu ni mama ni tata znali baš najbolje kako da mi objasne, ćutali su. Mislila sam da je to negde blizu Požarevca jer sam samo tamo putovala kod strica na slavu i delovalo mi je neverovatno daleko.

Kako objasniti detetu zašto na televiziji nema crtaća, nego samo slike kako neki čika vozi avion pravo u zgradu? Sve mi je tada izgledalo kao u nekoj igrici iz "sege", koju smo tih dana besomučno okupirale sestra i ja. Nisam ni bila svesna da se dogodilo nešto mnogo važno. Da je taj dan kad nije bilo crtaća – dan za istoriju shvatila sam tek mnogo godina kasnije.

Nesvesna da postoji još neki svet van ovog mog, nešto daleko kao ta Amerika o kojoj pričaju na televiziji, moj univerzum bila je moja ulica, za koju tada nisam ni bila sigurna kako se zove. Sećam se da me je učiteljica prvog dana škole pitala gde živim. Nisam znala jer smo se opet preselili u neku novu staru kuću. Sećam se smeha drugih jer ne znam i sramote koju sam tada osetila.

U tom mom univerzumu, za koji danas znam da se zove Petra Drapšina, bilo je mnogo dece. Igrali smo se na putu, po tuđim dvorištima, praktično gde smo stigli, sve dok nas roditelji, zapravo mame, ne pozovu u kuću da jedemo.

I tad, dok smo ručali, na televiziji su se i dalje smenjivale te slike kako neka velika zgrada pada. Crtaća nigde. Zašto nema crtaća nego samo neka Amerika? Komšije su, kao i uvek, i tog dana navraćale kod nas. Svi su nešto komentarisali, bili nekako zbunjeni slikama koje su se besomučno vrtele na televiziji celog dana.

Nekim čudom te slike ostale su urezane u moj mozak. Duboko zakopane u mojoj memoriji isplovile su godinama kasnije, prvo na časovima istorije, a onda i kada smo se na fakultetu bavili terorizmom. Tada sam tek shvatila da sam postojala i na televiziji gledala nešto što je kasnije oblikovalo sve godine u kojima živim.

Iz svih priča drugih ljudi, tekstova, TV emisija, filmova, saznala sam da su se neke stvari promenile u onom trenutku kada je nama sve to ličilo na igricu iz "sege".

Kada smo na kolegijumu redakcije protekle nedelje razgovarali o pripremi tekstova za 20-godišnjicu 11. septembra, opet sam se setila onih slika sa televizije. Nisam mogla da upoznam taj svet pre 11. 9. 2001. da bih imala bilo kakvu distinkciju "pre" i "posle", kakvu ima većina starijih od mene.

Moj život je tada počinjao i u njega se nisu uselili veliki trenuci i događaji, osim bombardovanja, kog se vrlo živo sećam, kao i svi moji prijatelji. Znala sam da pišem, brojim, crtam, igram se po ceo dan i tamo neka Amerika bila je nevažna. 

Promene koje su tada usledile za mene i, usudiću se da kažem, za celu generaciju rođenu devedesetih, i nisu promene. Da bi znao da je nešto promena, treba da znaš i šta je bilo pre toga. Pošto ne znam, za mene je "normala". Ono što živiš i to je, prosto, tako. Normalno je da se priča o terorizmu, ratovima na Bliskom istoku. Možda je nekad "bilo bolje", drugačije, slobodnije, bezbednije. Mi ne možemo da se bunimo, prisećamo i podsećamo. Nama je sve to normalno.

Stroge kontrole na aerodromima, za koje starije kolege kažu da nisu bile takve pre 11. septembra, za mene su sasvim uobičajene iako sam do sada samo dva puta putovala avionom.

Istina, ne čak do Amerike, koja je ipak dalje od Požarevca, mnogo dalje nego što sam mislila tog 11. 9. 2001.

broj komentara 9 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. sep 2021, 17:42) - anonymousDragan [neregistrovani]

Dosta vise

Amerika nije postajala kad Aranđelovac bio grad.

(sreda, 15. sep 2021, 18:33) - anonymous [neregistrovani]

Боље

да никад ниси ни сазнала ту ,,праву’’ истину на факултету.Јер више си знала ,када ништа ниси знала.

(sreda, 15. sep 2021, 13:49) - Darko [neregistrovani]

Nije Amerika daleko

"...Истина, не чак до Америке, која је ипак даље од Пожаревца, много даље него што сам мислила тог 11. 9. 2001..."

Nije Amerika uopšte daleko. Eto Amerike tu blizu, na Kosovu u bazi "Bondstil". Svi smo (i starije i mlađe generacije) svjedoci neprestanog pritiska upravo te Amerike da Srbija prizna tu nelegalnu tvorevinu koju je upravo Amerika kreirala zarad svojih geopolitičkih interesa. Neprestano smo svesni njene sveprisutnosti i "težine" i pokušaja da nas "prevaspita" i navede na svoju vodenicu, makar i na mala vrata ubacivanjem reči i rečenica u tekstove ugovora (čak i onih ekonomski) samo da bi izvršili njihovu volju i potpisali njihovu nelegalnu radnju.

Uostalom i sam 11. septembar, koju je danas mladim generacijama reper za "pre i posle" je posledica njihove geopolitike iz 80.-ih godina, kada su te iste Mudžahedine, Alkaidu i Bin Ladena stvarali i stvorili za borbu protiv svojih oponenata (tad SSSR-a) a posle "pustili niz vodu" kada im više nisu trebali.

Nije isključen ni neki novi teroristički napad, po uzoru na ovaj od 11. septembara 2001, od strane nekih novih "instant saveznika" kojim je istekao "vek upotrebe" a koje smo nedavno gledali kako padaju sa krila Američkih aviona očekujući da ih "saveznici" spasu nakon toliko godine vrene službe.

(ponedeljak, 13. sep 2021, 13:05) - Mika [neregistrovani]

Amerika

Pero je u pravu : Pravo lice Amerike : Hirošima , Nagasaki , Koreja , Vijetnam ,...... Irak ..........

(ponedeljak, 13. sep 2021, 12:52) - Furioso [neregistrovani]

onako

Koliko se prosečan amerikanac sekira za svaku žrtvu u Avganistanu, Siriji i sličnim zemljama, toliko se ja sekiram i pridajem značaj 11. septembru.

(subota, 11. sep 2021, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Da budem ,,cist ,,jasan i iskren

Pravo lice Amerike smo videli u Vietnamu i OD TADA sam bacio tu zemlju u korpu za odpad.....Pero

(subota, 11. sep 2021, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

Blizu je Amerika

Amerika... je bila blizu u to vreme pre i posle bombardovanja. Iza Požarevca, odmah iza Niša, posle Beograda kod Surčina, tik iza Pančeva, tu negde, kad prođeš Grdelicu... ne umem da objasnim. Ne znam ni ja, ali pamtim malo više. Ko ne pamti, treba da čita istorijske izvore.

(subota, 11. sep 2021, 14:32) - Jawko sam tuzhan [neregistrovani]

Shmrc

Evo suza mi kanu niz obraz. Plaky.

(subota, 11. sep 2021, 09:57) - anonymous [neregistrovani]

Mnogi na fakultetima

uče o terorizmu, a neki uče i o false flag operacijama.