Volela sam rad od kuće, sad ga mrzim

Ko vas brzo očara, još brže vas razočara. I ne mislim na nekog superinteresantnog momka, šarmantnog a šupljeg. Mislim na rad od kuće.

Usred sveg ludila sa koronavirusom, rad od kuće za mene je bio spas. Od svih i svega, sebe ponajviše. Pobegla sam u Kovin, jer bolje je ovde čekati kovid a nije toliko ludo kao što je u Beogradu. I zaljubila se u rad od kuće.

Nema više buke i haosa u integrisanoj redakciji televizije, mogu da pišem tekstove na miru, u svojoj umirujuće okrečenoj zelenoj sobi. Ne moram da peglam odeću i tiskam se u prevozu, strahujući od zaraze. Ne moram da se šminkam, napokon malo detoksa za kožu.

Ne moram da prisustvujem ponekad napornim redakcijskim sastancima, onlajn je postalo mnogo lakše. A budimo iskreni, koliko kog mi bile drage neke kolege, ponekad poželim da ih ne vidim više i pobegnem od njih.

"Korono, hvala ti", mislila sam u početku. 

Pisala sam tad koliko dobrih stvari nosi rad i boravak kod kuće. Mislila sam da je privremeno, taman dva-tri meseca pauze od svih. Entuzijazam me je "pucao", radila sam kao mašina, pisala... Lepota. Šarmirao me kao niko.

A onda su zaljubljene oči počele da se otvaraju. Slepilo ljubavi na prvi pogled počelo je da popušta. Što ste više zajedno, bolje se upoznajete i vidite da to baš i nije tako slatko kao što je delovalo.

Počelo je da mi nedostaje sve ono od čega sam pobegla. I peglanje odeće i šminkanje i onaj hod od autobuske stanice do Takovske 10, kad slušam muziku i čistim mozak, pripremajući ga za još jedan naporan dan. Svi moji rituali.

Najviše od svega nedostaju mi ljudi, njihova energija, puš pauze na kojima su uvek rađaju dobre ideje. Svađe, rasprave, argumenti i kontraargumenti. Takav je novinarski posao – komunikacija je sve, najbolje kad je žustra.

Početni entuzijazam i ja koja radim kao mašina, iščileli su. Izveštavanje o dnevnim događajima ostalo je brzo, naporno, ali rutinsko.

Ideje mi ne naviru kao pre. Baš zbog tog rada u četiri zida, zelenog, umirujućeg. Zid nema ideju, on je ćutolog. Ne ograničava samo prostor, nego i misli.

Ona šarmantna fasada, koja me tako lako zavela, je popustila i sad pokazuje svoje mane.

Kada mi je urednik u martu ili aprilu rekao "Neće ovo tako brzo proći, šta ako radimo od kuće do Nove godine", smejala sam se u neverici. "Kako da ne, dugo će trajati... Super je rad od kuće, što da ne", mislila sam, "šta tome fali".

Kao naivna, zaljubljena tinejdžerka. Brzo očarana, pa razočarana.

broj komentara 13 pošalji komentar
(sreda, 12. avg 2020, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

Na osnovu teksta

Na osnovu ovog teksta, može se samo pretpostaviti da je samovala, i da osim posla i 4 zida nije imala nikog živog pored sebe. Jer da je imala pored sebe bar nekog ili nešto, bila bi drugačija priča. Muž, deca, neki kućni ljubimac..bilo ko i bilo šta. Ovako....nije lako.

(sreda, 12. avg 2020, 07:45) - anonymous [neregistrovani]

Недостатак креативности

Ауторка текста се "испуцала" са идејама, а имала је потребу да "да затвори рупу", па јој је рад од куће дошао као спасоносна идеја да "одради" посао односно да "дигне прашину".
Креативност у раду и личне идеје су појмови који имају ограничени капацитет код личности, па је нормално да се пре или касније стигне до дна резервоара.
После тога треба мењати посао или преостаје "отаљавање посла" и живот на "стару славу".
Што се мене тиче, рад од куће има своје предности и недостатке као и свако друго радно место, и ту нема ништа интересантно за писање, осим покушаја да се од "комарца направи магарац"

(utorak, 11. avg 2020, 23:06) - Viktor [neregistrovani]

Balans

Fin tekst, cenim da treba naći balans, u svemu. Neki su i pre radili od kuće, ja bi se vrv tako osećao za kanc :)

(utorak, 11. avg 2020, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

nije lose ali

covek je u pravu cemu to, aposolutno cemu to, nekada briljarate a ti unutasnji monolozi nisu optrebni svi ih imamo, i nisu za objavljivanje. ali ovaj je super u odnsou na onaj o svemirskom brodu, zato sam procitala ovaj ne bi li se konsternirala opet, ali nisam, pa poptpis uz fotografiju cemu to

(utorak, 11. avg 2020, 19:18) - anonymous [neregistrovani]

Ljudima nikad nista ne valja

Ako rade na poslu, ne valja. Galama i guzva po kancelarijama, kolege koje nam se ne svidjaju. Ako radimo od kuce, opet ne valja. Anksioznost... Kako ono bese: nije kuca tesna, vec je baba besna...

(utorak, 11. avg 2020, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

Bolje rad od kuce

Meni mnogo bolje da radim od kuce.

(ponedeljak, 10. avg 2020, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

Izvini...

Izvini, ali posao je taj koji odlučuje. Ako ti je stalo do posla, radiš ga sa zadovoljstvom. Ako ti je, kao i ubedljivo ubedljivoj većini normalnih ljudi, stalo do socijalizacije na radnom mestu, onda... Ne kažem ništa o tvom poslu, ne znam kakav je a još manje me zanima. Ali, kao što rekoh, nešto što ti prija, prijaće ti gde bilo. ps Odakle ti samo ideja da su šunka, ajvar i pržena jaja zdrav doručak...

(ponedeljak, 10. avg 2020, 16:58) - NS [neregistrovani]

Moze i drugacije

Ne razumem zasto je ovo clanak za objavu, sem sto je koleginica?
Meni rad od kuce prija, a kako vreme prolazi sve vise uzivam.
I verovatno je odnos za i protiv pola-pola, zasto se cuje samo jedna osoba kojoj nesto ne prija?

(ponedeljak, 10. avg 2020, 15:11) - anonymous [neregistrovani]

Jasna Poljana u Kovinu

Čitam ovo već drugi put, posle prve varijante negde s proleća. Svako je različitog mentalnog sklopa, ne generalizujmo. Najveća dela Lava Nikolajeviča nastala su u Jasnoj Poljani, ne u Moskvi. Dvadesetak godina radim onlajn za više beograskih i novosadskih medija, među kojima je i JMU RTV, i nikada mi to nije predstavljalo problem, šta više. A mogu da biram: Svetogorsku 35 ili Kovin, gde mi je mirnije, opuštenije, ugodnije. Ad libitum ...

(ponedeljak, 10. avg 2020, 14:17) - amon ra [neregistrovani]

Tako je!

Slazem se!