Pomalo zavidim onima koji će na Sajam

Najbolje je da se koronavirusom nikada ne zarazite, ali ako vas ta sudbina zadesi, radujte se da provedete par nedelja na Sajmu, Čairu ili nekom sličnom mestu.

Ni u ludilu ne bih voleo da se zarazim koronavirusom, ni ja ni bilo ko drugi koga znam ili ne znam, daleko mu lepa kuća ako ima igde kuće koja bi taj virus primila.

Medicinska statistika je loša, od pet zaraženih jedan ima teže simptome, od dvadeset jedan završi na respiratoru. 

Od stotine, jedan umre, možda i dvoje, teško je to reći ako se životi računaju na decimale.

Suviše je to darežljiva lutrija da bih okušavao sreću.

Da biste to lakše zamislili, računajte da u prosečnoj zgradi na jednom spratu živi dvadesetak ljudi. Ako se svi zaraze, četvoro će imati teške simptome, jedan najteže. Da ne idemo dalje.

Samo na vašem spratu, među komšijama. Puta broj spratova.

Zato je dok se ne promeni epidemiološka klima i dok ne naprave vakcinu, najbolje da se virusa čuvamo kako znamo i umemo.

Nije to obaranje ruke, niti postojanje na strašnom mestu, to je dušmanin podmukao i nevidljiv koji te, ako ne paziš, odmah pretvara u svog jataka.

Ima li nečasnijeg od toga, junaci?

Da pređeš na stranu neprijatelja. 

Ali, ako se ipak dogodi, voleo bih da me pošalju na Sajam.

Nemam ni najmanju želju da budem u kolektivnom smeštaju, taman da paravanima naprave jednokrevetne sobe, niti mislim da će tamo biti zabavno, sve i da u susednu halu usele luna-park sa novogodišnjeg vašara.

Ima bezbroj mesta na kojima bih radije bio. Svako, osim druge bolnice.

Ali, rekoh, ako zakačim virus, nema boljeg mesta od Sajma.

Najpre, to znači da nisam težak slučaj, da me izoluju kako ne bih širio virus dalje, da prate moje stanje zlu ne trebalo i da ću za najviše dve nedelje biti zdrav, barem od Kovida.

Više mi ne treba ni vakcina, moj organizam se sam izborio, stekao antitela, ne mogu ponovo da se zarazim niti mogu da zarazim ikoga. 

U svetlu predviđanja da ćemo se bez vakcine sa koronavirusom nositi narednih nekoliko meseci, a možda i godinu dana pa i više, biti imun zvuči zamalo pa kao privilegija.

Možeš da se uključiš u dalju bitku kao volonter, slobodno da posećuješ starije, da budeš koristan okolini, ne moraš da se kriješ, izoluješ, plašiš.

Zato neću oklevati da se prijavim ako osetim simptome na koje upozoravaju lekari, ali neću ni trčati kod lekara na svaku malaksalost koja može biti alergija, obična prehlada ili hipohondrija čija se epidemija ne spominje.

Ne treba da me ubeđuju pokazujući „komfor“ koji je obezbeđen, niti da me plaše starim jastucima, ćebadima i neudobnim krevetima (isprobao već) i odsustvom svake privatnosti, svestan sam loših i dobrih strana.

Jer ko ne ode na vreme rizikuje da za njega i nekoga iz njegove okoline na Sajmu ne bude mesta. Ne zbog gužve.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи