Gledali ste Oko, vidimo se u Ćirilici

Uradak Milomira Marića u emisiji Ćirilica je školski primer svega što se ne sme u novinarstvu. Možda on misli da je navođenje izvora prevaziđena, staromodna praksa koja se ne uklapa u marićevsku estetiku i novinarstvo novog vremena. Ali ipak, kad prilog kropuješ, sagovornike premontiraš kako ti odgovara, ubaciš telefonski razgovor star nekoliko meseci u kontekst koji je maliciozan, tako da sve izgleda kao prilog Hepi televizije, što je mnogo, mnogo je.

Gledala sam svoj prilog u Ćirilici, 10. februara, 2020. I nisam mogla da ga prepoznam. Nikada nisam radila na Hepi televiziji, iako su gledaoci emisije Milomira Marića, posle ove emisije, mogli da steknu takav utisak.

Emisija Ćirilica počela je prilogom iz emisije Oko magazin o Crnoj Gori, štrumpfovima, trobojkama, litijama i potezima vlasti, koji je emitovan 4. februara u emisiji Oko magazin, na RTS-u. I sve bi bilo u redu da su i gledaoci televizije Hepi imali tu informaciju, ili priliku da prilog vide u izvornom ili makar skraćenom obliku, ali videli su ga u nakaradnom i maliciozno premontiranom obliku.

Slika je kropovana tako da se ne vidi ni logo RTS-a, ni logo emisije Oko magazin. Nije naveden ni izvor, niti autor priloga, zloupotrebljeni su i sagovornici priloga, čiji se potpis ne vidi, jer je slika kropovana. Ubačena je i prerađena pesma iz crtanog filma, a ne originalna, koja je puštena u prilogu.

U taj "uradak" ubačen je i telefonski snimak razgovora između Milana Roćena i Vuka Jeremića, koji je prošle godine objavio portal In4s (koji nije za citiranje jer sadrži psovke i pominjanje majki Srbije i Crne Gore u nasilnom seksualnom kontekstu i kao takav nikada ne bi išao u mom prilogu i nema nikakve veze sa temom kojom se bavio ovaj prilog) i onda se taj telefonski razgovor nekoliko puta ponavljao tokom celog "uratka", da bi na kraju sve to bilo nagrađeno aplauzom na početku emisije Ćirilica. Naravno, sve vreme trajanja emisije ovaj "prilog" pojavljivao se i u video-zidu, iza gostiju.

Sve to bi valjda gledaocima trebalo da sugeriše da smo svi mi, ja kao autor tog "priloga" i Stevan Kostić, kao neko ko je prilog najavio, zapravo novinari Hepi televizije, e ne novinari RTS-a. Da ne pominjemo koliko je maliciozno stavljati novinare RTS-a u kontekst telefonskog razgovora Milana Roćena i Vuka Jeremića i ponavljati ga besomučno, jer se nekom učinilo da je to prigodno i duhovito.

U svakom slučaju, uradak Milomira Marića je školski primer svega što se ne sme u novinarstvu.

Za početak, protiv ovog "uratka" je Zakon o elektronskim medijima, član 53, protiv je i novinarski kodeks, član 9, stav 1 i stav 2, protiv je Zakon o autorskim i srodnim pravima, protiv je i zdrav razum.

Sigurna sam da urednik i voditelj emisije Milomir Marić vrlo dobro zna koje je sve zakone i propise prekršio i kako je zloupotrebio tuđe vreme, rad i sagovornike.

Možda on misli da je navođenje izvora prevaziđena, staromodna praksa koja se ne uklapa u marićevsku estetiku i novinarstvo novog vremena. Možda misli da je legitimno prekrajati i zloupotrebljavati tuđe ime, čast i delo, pa ću, kako bih sve to zaštitila, podneti žalbe Savetu REM-a i Savetu za štampu. 

Valjda ni Milomir Marić ne misli da je kolega Stevan Kostić emisiju Oko magazin trebalo da odjavi sa - Vidimo se u Ćirilici. Bolje da se ovako ne vidimo.

Na ovim linkovima možete pogledati prilog u emisiji Oko magazin i emisiju Ćirilica.  

Ana Manojlović je novinarka RTS-a, radi u redakciji emisije Oko.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 12. feb 2020, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

Reklama

Maricu ne treba bolja reklama od teksta i komentara,Rijaliti jeste dno dna i Maric to zna.Ali nije njegov problem sto zivimo u zemlji u kojoj vise od 50% gleda to.Dakle nije Maric problem nego je nesto drugo problem.A to sto vam je krivo sto je Maric gledaniji od vasnaprosto govori o vama i vasem nivou.Verujem da ce te zarad objektivnosti iovo objaviti.

(sreda, 12. feb 2020, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

Glas razuma

Apsolutna podrška autoru teksta i RTS-u.
Ono što Marić predstavlja je slika jednog društva u kome živimo.
Dno nije granica.

(utorak, 11. feb 2020, 21:40) - Igor [neregistrovani]

Bravo

Bravo Ana, gledam vas redovno, cijenim i podrzavam vas rad u Oko. Ovaj tekst odlicno opisuje Maricev prevarantski karakter. A vi i Maric ste razliciti kao nebo i zemlja, i hvala Bogu da je tako.

(utorak, 11. feb 2020, 18:25) - Farmaceut [neregistrovani]

Svaka čast

Predstavljena situacija lepo opisuje društvo u kome živimo. Svala čast pismenoj, elokventnoj i obrazovanoj novinarki!

(utorak, 11. feb 2020, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Фуј

Доста је било простаклука у свим видовима јавне комуникације.

(utorak, 11. feb 2020, 16:03) - anonymous [neregistrovani]

Тужба

Пријава РЕМ-у и Савету није довољна.
Треба да поднесете парничну тужбу и тражите накнаду материјалне и нематеријалне штете.

(utorak, 11. feb 2020, 15:45) - Гледалац [neregistrovani]

Браво

Браво! Стати на пут Марићевом простаклуку и бестидности!