Šešelj: Ogradom ili minskim poljem smanjiti priliv migranata

Kandidat za predsednika Srbije i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da bi na državnim granicama trebalo podići ogradu kako bi se sprečio ilegalni priliv migranata, a da, ako to nije dovoljno, treba postaviti minsko polje.

"Ja bih kao i Viktor Orban (mađarski premijer) digao bodljikavu žicu, a ako nije dovoljna stavljajte minska polja", rekao je Šešelj predstavljajući se kao predsednički kandidat na Drugom programu Radio-televizije Srbije.

Rekao je da je nekada granice čuvala vojska, i da bi trebalo opet vratiti vojsku i pojačati prisustvo policije na granicama.

"Mora se obezbediti da ni sa jedne strane ne mogu na nelegalan način da ulaze, jer je plan Nemačke da Srbija bude tampon zona", rekao je Šešelj.

Rekao je da su mnogi mediji izveštavali o poseti premijera Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj, ali da niko nije izvestio o suštini posete, a to je problem sa izbeglicama i planu koji Nemačka ima.

"(Nemačku kancelarku) Angelu Merkel ne interesuje bilo šta što se tiče Srbije, nju samo interesuje da Srbija bude tampon zona kada počne da proteruje tri miliona izbeglica", naveo je Šešelj.

Rekao je da Srbija nema moralnu obavezu prema izbeglicama već da je imaju one sile koje su tamo izazvale ratove.

Govoreći o Haškom tribunalu pred kojim je optužen za zločine protiv čovečnosti on je rekao da mu je taj sud doneo ogromnu popularnost i da je zahvaljujući njemu postao istorijska ličnost.

Ocenio je da mu to što je optužen pred Haškim tribunalom ne može biti smetnja ni u regionu ako bi postao predsednik Srbije i istakao da mu to samo može biti na časti.

"Ponosan sam što sam tolike godine proveo u Haškom tribunalu i što sam tamo uspešno pobedio sve njihove pravničke timove", rekao je Šešelj.

Rekao je i da nikada neće odustati od ideje "velike Srbije" navodeći da ona ne obuhvata samo Srbe pravoslavce već i Srbe katolike i Srbe muslimane.

Rekao je i da bi kao predsednik Srbije poveo diplomatsku akciju da se reši pitanje "okupacije Republike Srpske Krajine".

"Svi režimi od Miloševića pa i ovaj Vučić zaboravljaju to pitanje, skidaju ga sa dnevnog reda. Ne možemo se mi Srbi nikada pomiriti sa tom okupacijom, tražiću zbog toga međunarodnu pomoć od Rusije, Kine i drugih prijateljskih zemalja čak i od novog predsednika Donalda Trampa samo čekam da vidim u kom pravcu se kreće njegova spoljna politika", rekao je Šešelj.

Odgovarajući na navode da je najomiljeniji Vučićev opozicionar, on je rekao da on Vučića oštro kritikuje ali je ipak rekao da mu je Vučić bliži nego opozicioni pedsednički kandidati.

Šešelj je, međutim, naveo da mu Vučić nije dovoljno blizak da bi sa njim pravio Vladu.

"Sve dok se ne odrekne članstva u EU sa Vučićem ne mogu praviti vladu. To je uslov", rekao je Šešelj kom je ovo šesti put da se kandiduje za predsednika Srbije.