Читај ми!

Reagovanja na pobedu Nikolića

Pobeda Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora otvorila je debatu o formiranju nove izvršne vlasti.

Pobeda Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora izazvala je brojne reakcije domaće i strane političke javnosti.

Analitičar Slobodan Antonić izjavio je da se u Srbiji pobedom Tomislava Nikolića  dogodio "izborni zemljotres" i da su za formiranje Vlade Srbije "sve opcije u igri".

"Dogodila se simbolička promena slično kao kada je Slobodan Milošević izgubio predsedničke izbore, iako je njegova Socijalistička partija Srbije imala većinu", rekao je Antonić u specijalnoj emisiji RTS-a.

Antonić je naveo da je rezultat izbora neočekivan i da su birači, pošto su stranke vladajuće koalicije dobro prošle na parlamentarnim izborima, odlučili da kazne kandidata DS-a Borisa Tadića i to je odlučilo predsedničke izbore.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić složio se sa ocenom da se dogodio "izborni zemljotres" i ocenio da Vlada Srbije neće uskoro biti formirana, kao što se to pretpostavljalo posle parlamentarnih izbora.

Analitičar Milan Nikolić ocenio je da je na rezultat predsedničkih izbora uticala težina ekonomske i socijalne situacije i nezadovoljstvo građana radom političke elite.

"Sada postoji mogućnost velike koalicije i možda bi za Srbiju to bilo i najbolje, jer bi zemlja mogla da uđe u težak i turbulentan politički period i da Vlada ne bude tako lako napravljena", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio i da bi u slučaju da Srpska napredna stranka formira Vladu evropski put bio sporiji i oprezniji.

Politički analitičar Dušan Janjić je istakao da rezultati predsedničkih izbora pokazuju da je današnje glasanje bilo "pre protiv Borisa Tadića, nego za Tomislava Nikolića", ali napominje i da je sada sasvim moguće da vladu formiraju DS i SNS.

I predstavnici političkih stranaka komentarisali su izlaznost i mogućnost novih kombinacija za formiranje vlade.

Funkcioner DSS-a Slobodan Samardžić izjavio je da se dogovor o formiranju Vlade Srbije ne može obaviti za jedan dan i da se ne može unapred govoriti o eventualnoj saradnji DSS-a i Srpske napredne stranke.

"To je komlikovana formula. Neću unapred ništa da kažem. Mi imamo određen program, kao i oni. Potrebno je da se nađu zajedničke tačke. Ako imamo više zajedničkih tačaka onda ćemo ući, ako ne, nećemo (u vladu sa SNS-om)", rekao je Samardžić.

Agencije o pobedi Nikolića

Svetske agencije pod oznakom "hitno" objavile su da je lider SNS-a Tomislav Nikolić proglasio pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji.

Asošiejted pres javio je da, kako navodi, "nacionalistički kandidat" vodi u drugom krugu predsedničkih izbora, ocenjujući da su ovi izbori "od ključnog značaja za planove Srbije da postane članica Evropske unije posle izolacije tokom devedesetih i da će odrediti da li će Srbija nastaviti da politiku pomirenja sa susedima i ratnim protivnicima".

Citirajući reči zamenika SNS-a Aleksandra Vučića da "Srbija od večeras ima novog predsednika, Rojters javlja da je štab opozicionog lidera Tomislava Nikolića proglasio pobedu nad Borisom Tadićem.

Agencija dodaje komentare analitičara da je slaba izlaznost išla u prilog Nikoliću, čije pristalice važe za disciplinovanije glasače. Dvojica kandidata se, bar na rečima, ne razlikuju mnogo kada je reč o ekonomskoj politici ili pristupu Kosovu, gde "Beograd podržava de fakto podelu po etničkim linijama," ocenjuje Rojters.

Frans pres ukazuje da je Nikolić obećao evropski kurs, ali da je upozorio da neće ući u Uniju po svaku cenu. Tokom izborne kampanje, Nikolić je uspeo da iskoristi nezadovoljstvo birača pogoršavanjem ekonomske situacije u Srbiji, koja ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u Evropi, od 24 odsto, navodi Frans pres.

Ruske agencije izvestile su pod oznakom "hitno" da je u drugom krugu izbora za predsednika Srbije pobedio kandidat SNS-a Tomislav Nikolić i da mu je kandidat Demokratske stranke Boris Tadić čestitao na pobedi.

Agencija RIA Novosti navodi da pobeda Nikolića predstavlja senzaciju, budući da je u većini prognoza i rezultata ispitivanja javnog mnenja najavljivana ubedljiva pobeda Tadića.

S naslovima "Iznenađenje" i "Nikolić u vođstvu", elektronski mediji u Hrvatskoj pažljivo su pratili objavljivanje prvih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.

Pobeda Tomislava Nikolića udarna je vest u infomativnim emisijama crnogorskih elektronskih medija.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво