Читај ми!

Izbor predsednika Srbije

Srbija bira novog predsednika Republike. Građani odlučuju između dva kandidata. U Vojvodini se osim za predsednika glasa i za poslanike u pokrajinskoj skupštini, čiji će mandati biti raspoređeni po većinskom sistemu.

Na snazi je izborna tišina, jer Srbija u nedelju bira novog predsednika Republike. Građani će odlučivati između dva kandidata. Na 50 metara od biračkih mesta, koja se otvaraju u 7 sati, zabranjena je svaka vrsta predizborne propagande, sve do zatvaranja birališta.

Građani biraju između dva predsednička kandidata: Borisa Tadića kojeg je predložila lista Izbor za bolji život i Tomislava Nikolića, kandidata Srpske napredne stranke.

Tadić, je na glasačkom listiću pod brojem jedan, prema redosledu koji je utvrdila je Republička izborna komisija. Za njega je u prvom krugu glasalo 25,31 odsto birača, njih 989.454.

Tomislav Nikolić je pod brojem dva. On je 6. maja osvojio 25,05 odsto, odnosno 979. 236 glasova.

Pravo glasa ima ukupno 6.771.479 građana, koji će se izjašnjavati na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu. Zbog vremenske razlike, prvi glasaju birači u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Velikoj Britaniji, a zatim i u još 19 država na ukupno 38 izbornih mesta.

U drugom krugu predsedničkih izbora može da se glasa i na 90 izbornih mesta na Kosovu i Metohiji, uz tehničku podršku OEBS-a. Glasovi iz južne pokrajine, i ovoga puta, broje se u Raškoj i Vranju. Glasanje je omogućeno i u svim zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Na slobodnim i neposrednim izborima, predsednika Republike biramo tajnim i ličnim glasanjem. Mandat predsednika traje pet godina, a dobiće ga kandidat koji osvoji prostu većinu glasova.

Ako se desi da Tadić i Nikolić u drugom izbornom krugu osvoje isti broj glasova, za 15 dana glasanje se ponavlja.

"Izlaskom na izbore pokazujemo da nam je važno i da smo odgovorni za razvoj demokratskog društva. To je osnovni razlog. Postoje i praktični razlozi. Ukoliko ne izađemo na izbore pokazujemo slabost i svoju odluku o tome ko će nas predstavljati prepuštamo drugima", navodi analitičar Vladimir Vuletić.

Prema Ustavu, predsednik Srbije nadležan je da predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, predlaže Parlamentu kandidata za premijera, predlaže nosioce funkcija, postavlja i opoziva ambasadore, prima akreditivna i opozivna pisma diplomatskih predstavnika, odlučuje o pomilovanjima i odlikovanjima.

Birači u Vojvodini će, uz izjašnjavanje na predsedničkim izborima, glasati i za poslanike Skupštine Vojvodine u drugom izbornom krugu, po većinskom sistemu, u 59 od ukupno 60 izbornih jedinica, izjavila je član Pokrajinske izborne komisije Jelena Zlojutro.

Drugi krug tih izbora neće biti održan 20. maja u izbornoj jedinici Sombor 2, u kojoj je dva dana ranije na nekoliko biračkih mesta ponovljeno glasanje zbog određenih nepravilnosti na izborima 6. maja, pa će tamo birači u drugom krugu glasati u roku od sedam dana od proglašenja rezultata iz prvog, objasnila je ona.

Birači na glasanje treba da ponesu ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj; tako će moći da glasaju iako nemaju poziv za glasanje. Onima koji se u 20 časova zateknu na glasačkom mestu, biće omogućeno da glasaju.

Republička izborna komisija dužna je da u roku od 96 sati od zatvaranja birališta objavi konačni rezultat predsedničkih izbora, u "Službenom glasniku".

Izborom šefa države, poslanika u vojvođanskoj skupštini i konačnim izborom odbornika na lokalu gde se izbori ponavljaju na nekim biračkim mestima - biće zaokružen izborni proces.

Najkasnije do 9. juna, Srbija treba da dobije novi saziv republičkog parlamenta, a do 5. septembra i novu Vladu.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво