Izložba slika Peđe Milosavljevića u galeriji RTS-a

U galeriji RTS-a otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja slikara Peđe Milosavljevića, na kojoj je predstavljeno 18 dela iz fonda Narodnog muzeja.

Kao završnica obeležavanja jubileja stogodišnjice rođenja akademika Peđe Milosavljevića, u Galeriji RTS-a predstavljene su slike i akvareli koje čuva Narodni muzej u Beogradu i upriličen je direktan prenos otvaranja izložbe.

Izloženo je 18 slika i akvarela iz fonda Narodnog muzeja, koja su nastala od 1935. do 1968. godine, koja daju jasan uvid u stvaralaštvo jednog od naših najznačajnijih predstavnika initimizma, poetskog realizma i osobenog ekspresionizma 20. veka.

U direktnom prenosu otvaranja na Drugom programu RTS-a učestvovali su brojni gosti, likovni kritičari, umetnici, kolekcionari i poštovaoci Milosavljevićevog stvaralaštva.

Izložbu je otvorila direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Tatjana Cvetićanin, koja je podsetila da je Narodni muzej još 1936. godine otkupio prvu sliku Peđe Milosavljevića.

"Narodni muzej je, otkupivši sliku 'Beli prozori', tada mladom umetniku učinio čast, ali i preuzeo obavezu na sebe da za budućnost sačuva kulturna dobra koja na najbolji način predstavljaju opus značajnog autora i razvojne tokove naše umetnosti", rekla je Cvetićanin.

Izložba dela Peđe Milosavljevića u Galeriji RTS-a biće otvorena do 31. januara 2009. godine.

Biografija Peđe Milosavljevića

Peđa Milosavljević rođen je 1908. godine u Lužnicama kod Kragujevca. Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Beogradu, a slikarstvo je privatno učio kod Jovana Bjelića, dok se usavršavao u Parizu.

Kao diplomirani pravnik bio je više godina u diplomatskoj službi u Parizu, Madridu i Londonu. Članke o umetnosti objavljivao je u "Umetničkom pregledu".

Pored knjige eseja "Između trube i tišine", napisao je i nekoliko drama, među kojima je najpoznatija "Zopir" iz 1966. godine.

Kao slikar bio je član grupa "Dvanaestorica" i "Šestorica", a redovni član SANU postao je 1976. godine.

Nosilac je Gran prija za slikarstvo na Međunarodnoj izložbi u Parizu, 1937. godine, Sedmojulske nagrade, nagrade Oktobarskog salona, Zlatne plakete ULUS-a i drugih.

Na našu likovnu scenu stupio je 1929. godine u jeku raznih trendova, ali se nijednom nije priklonio. Svoj stil je nazvao "stil čovek".

Svoju ljubav da crta četkom obrazlagao je: "Dobra strana ove tehnike je što obavezuje na sintezu."

Slikarske boje je u svojoj knjizi opisivao kao "tkivo, krv i telo slikarstva" i kao "najviši oblik slikarske misaonosti".

Peđa Milosavljević je, jednom rečju, transponovao u svoju umetničku realnost sve što ga je kao umetnika zanimalo, od pariskih krovova i Dubrovnika do aktova i životinja. Međutim, ni društvenu stvarnost onakvu kakva je bila nije prećutkivao.

Peđa Milosavljević je primer renesansne ličnosti kakva se kod nas retko viđa, sa stavom koji nije krio zarad ličnog interesa.

Akademik Predrag Peđa Milosavljević preminuo je 1989. godine u Beogradu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 25. dec 2008, 18:10) - Vlada Paradinovic [neregistrovani]

Pedja Milosavljevic je zasluzio vecu izlozbu

Slikar Pedja Milosavljevic, je zasluzio da se tokom ove godine, otvori velika retrospektivna izlozba, recimo, u galeriji SANU, ciji je konacno i redovan clan bio.
Verovatno je moglo biti sakupljeno sto slika,za proslavu 100 god. od rodjenja ovog velikog srpskog umetnika i stampan bogat i luksuzan katalog.
Za svaku pohvalu su i dve izlozbe koje su postavili Zdravko Vucinic i Ljubica Miljkovic, ali one daju samo mali pregled velikog dela Pedje Milosavljevica.